10 tipp álmatlanság ellen

Mindenkivel előfordult már, hogy nem, vagy nehezen tudott elaludni, vagy az éjszaka folyamán többször felébredt, és nehezen tudott visszaaludni. Egy ilyen éjszaka után fáradtan ébredünk, ingerültek vagyunk nem tudunk koncentrálni. Ez a 10 gyakorlatias tipp álmatlanság ellen segítenek abban, hogy pihentetően tudjál aludni és frissen, energikusan ébredni!

10 tipp álmatlanság ellen

Egyre gyorsabb világban élünk, mindenki siet, rohan, hogy minden feladatát el tudja végezni, és ebben a nagy rohanásban, pörgésben egyre nehezebb lenyugodni, ami szükséges ahhoz, hogy jól tudjunk aludni. Akik álmatlanságban szenvednek, azok számára különösen fontos, hogy figyelmet fordítsanak arra, hogy megfelelő állapotba kerüljenek mire eljön a lefekvés ideje.

 

1.Kerüld a koffeint!

A koffeint általában azért fogyasszuk, hogy felpörgessen bennünket, több energiánk legyen. A koffein hatása több óráig tart, és az egyik legjobb áloműző, ezért a legjobb, ha teljes mértékben le tudsz mondani róla, de lefekvés előtt 6-8 órával már semmiképpen ne fogyassz koffein tartalmú italokat, ételeket mint például kávé, tea, cola, energiaitalok, vagy csokoládé.

2. Kerüld a cigarettát!

A nikotinnak szintén élénkítő hatása van, a dohányosok lassabban alszanak el, és többször ébrednek fel éjszaka. Ha nem tudsz lemondani a dohányzásról, a lefekvés előtti néhány órában már ne gyújts rá!

 

3. Fogyassz magnéziumban gazdag ételeket!

A stressz és a feszültség gyakran okai az álmatlanságnak, a magnéziumnak nyugtató hatása van, hatékonyan kezeli a stresszt, elernyeszti az izmokat, ezáltal csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, és segít a nyugtató alvás biztosításában. Magnéziumban gazdag ételek például a banán, mandula, kelkáposzta, tökmag, brokkoli.

4. Sportolj rendszeresen!

A rendszeres testmozgás javítja az alvás minőségét és hosszát. De az edést semmiképpen ne a lefekvés előtti három órába tervezd, mert akkor csak jobban felpörget, és ellentétes hatást érhetsz el vele, mint szeretnél.

Álmatlanság ellen - Sportolj rendszeresen

Álmatlanság ellen – Sportolj rendszeresen

 

5. Lefekvés előtt három órával vacsorázz!

Ha a gyomor az emésztéssel van elfoglalva nehéz pihenő üzemmódba kapcsolnia, ezért lefekvés előtt 3 órával vacsorázz, lehetőleg valami könnyű ételt. Kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat!

 

6. Kerüld a monitorokat!

A monitorokból, televízióból, telefon kijelzőből jövő vibráló fény stimulálja az agyat, ezek használata utána sokkal nehezebb elaludni. Ezért lefekvés előtt 1-2 órával már ne tévézz, internetezz, mobilozz, helyette inkább olvass vagy hallgass nyugtató zenét.

7. Vegyél egy forró fürdőt!

A Sleep folyóiratban megjelent tanulmány szerint, akik lefekvés előtt jacuzzit használtak, azok nem csak gyorsabban aludtak el, hanem mélyebb, pihentetőbb alvásról számoltak be. A masszázsmedence relaxáló és stresszoldó hatású a forró víz pedig segít elálmosodni. Ha nincs lehetőséged jacuzzit használni, egy forró fürdővel is hasonló hatást lehet elérni.

Álmatlanság ellen - Vegyél egy forró fürdőt!

Álmatlanság ellen – Vegyél egy forró fürdőt!

 

8. Az ágy alvásra való!

Az ágyat kizárólag alvásra használd, és ne végezz egyéb tevékenységet abban az ágyban, amiben aludni szoktál, például ne telefonálj, számítógépezz, tanulj, tévézz stb.

9. Mindig azonos időben feküdj le és kelj fel!

Az álmatlanság ellen szintén hatásos módszer, ha kialakítasz egy rutint magadnak, és minden nap ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel, még hétvégén is! Csábító lehet a gondolat hétvégén tovább aludni, és később feküdni, de egy ilyen kitérő csak ronthat a helyzeten.

 

10. Tedd el az órát!

Nincs annál bosszantóbb, mikor nem tudsz elaludni, és látod az órát, hogy úristen már ennyi az idő, és én még mindig ébren vagyok! Nem kell feleslegesen stresszelni magadat egy órával. Ha tényleg nem tudsz elaludni, akkor inkább kelj ki az ágyból és foglald el magad. Ha valamilyen monoton, unalmas dolgot választasz, amit utálsz csinálni például portörlés vagy mosogatás könnyen elálmosodhatsz.

Az álmatlanságot sokszor a túlzott pörgés, stressz okozzák, amiken segíteni tudnak az itt leírt életmódbeli változtatások. De az álmatlanság, alvászavarok hátterében egyéb okok is lehetnek, akár különböző betegségek is, ezért ha az álmatlanság, hosszú ideig, hetekig megmarad, akkor javasolt szakembert felkeresni aki segít kideríteni az álmatlanság okát.

Álmatlanság

10 tipp az álmatlanság ellen.

Ha tovább szeretnél olvasni, miért érzik jobban magukat az ötvenes nők,olvasd el ezt a cikket is: Ötvenes nők titka