Anyák napja? Mamák napja?

Anyák napja? Mamák napja? Virágot ajándékba

 

Elhatároztam, hogy írok egy cikket arról, hogy milyen jó is az ötvenes nagymamáknak, hiszen anyák napjakor az unokák is felköszöntik őket. Majd végig futott az agyamon, hogy NAGYMAMA? Milyen ajándéknak örül egy Édesanya, aki már nagymama?

A nagymama minden mesében öreg és bölcs, és otthon van naphosszat, és ő az, aki minden csínytevést megenged az unokáknak. Van neki egy jellegzetes mama illata, és állandóan süt, főz. Majd jött a hideg zuhany! Micsoda? Nagymama? Ez lennék én? 😀

Rá kellett, hogy jöjjek, hogy a mi ötvenes generációnk már nem ugyan ez a nagymama. Nem ülünk otthon, se magunkban se az unokákkal (bár akinek van, szívesen otthon ülne). Nincs időnk sütni-főzni állandóan, nem hordunk otthonkát és igen is adunk a megjelenésünkre.  Sok ötvenes nőnek még unokája sincsen… Így hát 2 tábort tudunk megkülönböztetni: az Anyák és az AnyaMamák táborát. Közös pont azonban, hogy mind a két csapatnak egyformán jó, hiszen van gyerekük. Valószínűleg az ajándékozás terén lelhetünk fel csak nagyobb különbségeket. Míg az egyik csapatnak virág, kisebb tárgyi meglepetés pl. kézműves szappan, csoki vagy egy masszázs lehet az ajándéka, addig az AnyaMamik számíthatnak mindenféle színes dologra: festett kövek, rajzok, tenyér nyomatos virágok és az unokák csicsergő hangjára illetve mosolyára.

Nagyon szeretem a növényeket, a virágokat, és azért lássuk be, az esetek többségében anyák napján virágot kapunk ajándékba. Én személy szerint a cserepes növényeket részesítem előnyben, hiszen azok még élők, így hosszabb ideig lehet gyönyörködni bennük. Melegséggel tölt el ránézni a gyönyörűen pompázó virágokra, amikre ha egy picit is figyelünk, nyár végéig tartó virágzással köszönik meg a törődést.

Szeretnék néhány tippet adni ahhoz, hogy a kapott virágok minél tovább megmaradjanak, így be is mutatok néhány, ilyenkor különösen kedvelt növényt.

Anyák napja virág ötletek

 

A benti virágok közül a listát az orchidea vezeti. Célszerű az első találkozás után nem sokkal lezuhanyoztatni, majd megtalálni neki a legkedvezőbb helyet. Napfényes ablakpárkányok illetve világos terek éke ő. Már havi egy tápoldatos öntözés kedvében járást jelent. Fontos tudni, hogy a déli tűző nap, azonban képes megégetni a leveleit, így erre figyelni kell a nyári hónapokban.

Anyák napja

Anyák napja – Az orchidea gondos ápolást kíván.

Ilyenkor nagy kedvenceim a kinti növények, illetve amiket ki lehet ültetni. A legkedveltebb kinti növény természetesen a rózsa. Találkozhatunk ilyenkor pici kis cserepes változattal, illetve vastag tövekkel is. A cserepes változat természetesen kiültetve érzi magát a legjobban. Ilyenkor több héten át pompázik, és illata betölti az udvart. Fontos, hogy földlabdája mindig nedves legyen, így a telet átvészelve a következő tavasszal már új hajtásokat is hozhat.

Könnyen kezelhető kedvelt anyák napi virág ilyenkor a levendula, a muskátli, a korall virág, a  margaréta illetve a gloxinia és a fokföldi ibolya. A legfontosabb, hogy ezeket a virágokat mihamarabb ültessük ki, hogy élvezhessék ezt a csodálatos nyári időt, és a melengető nap sugarait. Napi egyszeri öntözés mindenképpen szükséges nekik, ám ha időnk engedi, a reggeli-esti locsolást kedvelik. Bátran kiültethetők a balkonra is. Illatuk és színük beragyogja majd a mindennapjainkat, és emlékeztet arra, hogy milyen csodálatos dolog Anyának és Nagymamának lenni a világon.

Anyák napja

Anyák napja – A muskátli az egyik közkedvelt virág.

További virág ötleteket a Kezdő Kertész oldalán találhatsz.