4 tipp, hogyan válaszd ki a tökéletes ékszert

Ékszer kiválasztása

4 tipp, hogyan válaszd ki a tökéletes ékszert

 

Az évek során összegyűlt ékszereket van, hogy hosszú időkre száműzzük a fiókba; nem állnak jól, nincs mivel felvenni vagy már kimentek a divatból. Újakat beszerezni pedig nehéz feladat, hiszen az óriási kínálatban nem könnyű megtalálni a tökéletes kombinációt. Most mutatunk néhány örök érvényű szabályt, amik jelentősen megkönnyítik, hogy hogyan válasszuk ki a tökéletes ékszert az aktuális öltözékünkhöz!

1. Jolly joker ékszer szett

 

Minden nő kapott már életében legalább egy olyan finom kis ékszert, ami szinte észrevétlenül simul a bőrhöz és csak a napfényben megcsillanva tűnik fel. Lehet ez egy ezüst lánc, egy pici arany medál, brill kő a fülbevalóban vagy egy klasszikus jegygyűrű. Ezekből az apró ékszerekből mindig legyen összeállítva egy megegyező nemesfémből készült gyűrű vagy karkötő plusz nyaklánc és fülbevaló szett, hiszen gyönyörűen dekorálnak a hétköznapokban is, de a legelegánsabb ruhákhoz is tökéletesen passzolnak.

2. Ezüst vagy arany? – Így válaszd ki az ékszer színét!

 

Attól, hogy egy életen át ragaszkodunk kedvenc ezüst vagy arany láncunkhoz, még egyáltalán nem biztos, hogy mindig az áll a legjobban! Az ezüstök és aranyok széles színskáláján már mindenki megtalálja a saját tónusához legjobban illő árnyalatot.

 

A hideg bőrtónusú hölgyeknek az ezüst, fehérarany, valamint a hideg sárga arany ékszereket érdemes előnyben részesíteni. A meleg bőrtónushoz pedig a sárga és vörös arany a jó választás, de nem kell a meleg ezüstöktől sem elzárkózni, különösen, ha az egy színes kővel van díszítve. Minden további szín kiválasztásánál is ezt a szabályt érdemes követni, hogy biztosan ne üssön el a választott ékszer színe a bőrünktől!

 

Általánosan elmondható, hogy ha vannak kedvenc színeink, amik ruhában beváltak, akkor azokat szeretni fogjuk ékszerként is. Ráadásul ezek nagyon jól hordhatók együtt is. Ha pedig különlegesebb, extrémebb színt szeretnénk kipróbálni, próbáljuk összehangolni az ékszer színét például a körömlakk vagy a rúzs színével!

3. Forma és méret ékszer kiválasztása során

Nem kell félni a méretesebb fülbevalóktól vagy a hangsúlyos nyakláncoktól sem, ha tudatosan összehangoljuk az öltözékünkkel – és persze a testalkatunkkal! Egy-egy feltűnőbb ékszer rendkívül fiatalossá teszi az outfitet, ráadásul feldobja az egyszerűbb, letisztultabb öltözékeket.

 

A fülbevaló hosszának kiválasztásakor igyekezni kell a magassággal arányos hosszt keresni. Ha viszont valaki nagyon alacsony, akkor érdemes teljesen elkerülni a hosszú, lógó fülbevalókat. Az ékszer formájával is remekül lehet játszani, ha szeretnénk kompenzálni egy-egy adottságot; a szögletes arcot például kerek formákkal lehet lágyítani, míg a kereket nyújtott, lógó fülbevalókkal. A kifejezetten hosszúkás arcnak pedig jót tesz az áll fölött elvágott, szögletes formájú fülbevaló.

Ékszer kiválasztása: fülbevaló

 

Nyaklánc vásárlásakor szintén a hossz a meghatározó, hiszen a nyak és a dekoltázs látványosan formálható általa – ha szeretnénk megnyújtani a nyakat, akkor viseljünk hosszabb láncot. Az ide vonatkozó aranyszabály, hogy mélyen dekoltált blúzokhoz csak visszafogott, vékony láncot illik viselni, míg a szűknyakú ruhák bátran párosíthatók vastagabb és feltűnőbb nyakékekkel. Ha nehéz a döntés a lánc vastagságát illetően, akkor gondoljunk arra, hogy szeretnénk-e még nagyobb hangsúlyt fektetni arra a területre, amit a nyaklánc kiemel – aki például szélesebb csípővel rendelkezik, szépen ellensúlyozhatja egy feltűnő nyakékkel, ami odavonzza a tekintetet, viszont az is előfordulhat, hogy már túl sok figyelem irányul általa a dekoltázsra.

Ékszer kiválasztása: nyaklánc

 

A karkötő kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az óránk stílusát is – amennyiben együtt fogjuk őket hordani. A laza láncok, egy-egy charmmal, fityegővel díszítve egyszerűségének köszönhetően nagyon jól kombinálhatóak bármilyen óraszíjjal, de önmagukban is diszkrét és elegáns hatást keltenek. A merev, “bangle” karkötők viszont önmagukban mutatnak a legjobban, csak a kar vastagságát kell figyelembe venni hozzá, ugyanis azt optikailag vastagítja.

Ékszer kiválasztása: karkötő és fülbevaló összhangja
Ékszer kiválasztása: karkötő és fülbevaló összhangja

 

Ha gyűrűt szeretnénk viselni, akkor mindenképpen egy darabot válasszunk és csak az egyik kézen. Ha hangsúlyosat választanánk, még karkötőre sem lesz szükség, nehogy túl sok legyen az összkép.

Ékszer kiválasztása, figyeljünk az összhangra
Ékszer kiválasztása, figyeljünk az összhangra

 

4. A kevesebb néha több – avagy kövesd a 3-as szabályt!

Ha már minden ékszer megvan, a stílus is összeállt, akkor az alábbi szabály betartásával biztos nem eshetsz túlzásba: maximum 3 ékszert viselj egyszerre és ebből csak egy legyen hangsúlyos! Az is szerencsés, ha ezek elszórtan fordulnak elő, például: gyűrű-nyaklánc-fülbevaló vagy karkötő-nyaklánc-fülbevaló hármasban.

 

Ne feledd, hogy az ékszerrel nem csak kompenzálni, de kiemelni is lehet, vagyis merd kihangsúlyozni az előnyös vonalaidat! A szép, hosszú ujjakra merj feltűnő gyűrűt húzni, a kecses, hosszú nyakra pedig dekoratív nyakláncot! A túlzásokat érdemes elkerülni, hiszen nem az a lényeg, hogy észrevegyenek, hanem az, hogy emlékezzenek ránk. Ebben rejlik az igazi elegancia.

További divat és szépség témájú cikkek 

Képek forrása: ugyismegveszel