Családállítás, miben lehet a segítségedre?

Családállítás

MI a családállítás?

Bert Hellinger német pszichoterapeuta volt, aki 25 éven keresztül dolgozott papként bennszülött törzseknél Afrikában. Munkája során felfigyelt arra, hogy jelenlegi problémáinkra a kulcsot nem elég cupán a saját, személyes életünkben keresni, hanem sorsunk szorosan összefonódott felmenőink sorsával, és legtöbbször ugyanazok a minták, ellenállások, dinamikai működések köszönnek vissza saját életünkben. A család korábban élt tagjainak sorsa, élettapasztalatai, szenvedésük és traumáik tehát beíródnak a közös “családi mezőbe” és tovább öröklődnek. Ha sérülés történt a múltban, az kihat a következő generációkra, befolyásolva az egyén sorsát. A családállítás tehát ezeken az elveken alapuló terápiás módszer, amely a spiritualitás és a pszichoterápia határterületén helyezkedik el. Megtalálhatóak benne a pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció analízis és a családterápia elemei.

Milyen esetekben / milyen problémák megoldásában segít a családállítás?

 • Párkapcsolati problémák
 • Függőségek
 • Gyermektelenség és félelem a gyermekvállalástól
 • Munkamánia, maximalizmus
 • Ismétlődő, elhúzódó testi betegségek
 • Feldolgozatlan veszteségek
 • Munkahelyi problémák, vagy problémák a vállalkozásban
 • Szülő-gyerek kapcsolati problémák
 • Nehéz élethelyzetek, döntésképtelenség
 • Gátolt előremenetel az életben, sikertelenség, képességeknél gyengébb teljesítmény
 • Pénzproblémák
 • Depresszív hangulat, düh, harag és más nehéz érzelmek.

Mi tehát a családállítás lényege?

Létezik egy egész, egy rendszer, melynek a család minden tagja a része. Ez a “családi lélek” vagy “családi mező”. Az összes családtag ezen rendszer része és bizonyos szabályszerűségek és törvények irányítják működését.  (Törvények: Az odatartozás joga – a kiterjesztett család minden tagja egyenlő joggal oda tartozik. A hely törvénye – minden családtagnak megvan a maga helye a családi hierarchiában. A kiegyenlítődés törvénye – a családokban csoport-lelkiismeret működik). Ezek a törvények hatnak életünkre, sokszor anélkül, hogy tudnánk róla. A korábbi családi traumák főleg abban az esetben fejtik ki erősen hatásukat, ha a család tagjai nem hajlandóak tudomást venni róluk, elhallgatják ezeket. Az, hogy az éppen aktuális problémánk melyik ős életéhez kapcsolódik, nem annyira fontos információ. A családállítás lényege pontosan abban áll, hogy kiderítsük:  miért éppen annak az ősnek a sorsa ilyen fontos számunkra? Milyen őt ért tragédiához, vagy sérelemhez kapcsolódunk, és ez hogyan függ össze a jelenlegi problémánkkal? A családállítás során talált kapcsolatok sohasem véletlenszerűek, mindennek van értelme és oka.

Amennyiben sikerül megtalálni és helyreállítani a sérülést, az jelentős változást hoz minden érintett életébe.

A családállítás hatásai

Testi panaszok: Ha valaki nem múló testi panasszal, vagy gyakran visszatérő problémával érkezik a családállításra, felderíthetők a panaszok mögött meghúzódó okok, családi minták, érzelmi blokkok. Elkezdődik ezelnek az oldása, hogy ismét beinduljon az energetikai körforgás. A családállítás viszont nem gyógymód, és semmilyen orvosi beavatkozást nem helyettesít!

Lelki panaszok: Az ember társas lény, ezért problémáink a kapcsolati tereinkből származnak, legyen szó akár párkapcsolatról, akár a családról. Ide tartozik többe között a hűtlenség megtapasztalása a szeretett személytől, megromlott házasság, képtelenség a hosszútávú kapcsolatra, nehézségek a gyereknevelésben, pánikrohamok, szorongásos zavarok, szenvedélybetegségek, érvényesülési problémák. A családállítás módszere szerint a nagyobb rendszerek részei vagyunk és a rendszer energiája hatással van ránk. Akkor tudunk változtatni az életünkön, ha erre rálátunk, s kirajzolódik előttünk, hogy a rendszer mely szereplői vannak különös hatással ránk. A családállítás az önmagunkért felvállalt felelősséget erősíti, és segít meglátni a szükséges lépéseket.

 

A családállítás módozatai

A családállítás legtöbbször csoportban történik, több résztvevő jelenlétében, de ugyanilyen hatékony az egyéni családállítás is, amelyben több a beszélgetés és egyeztetés arról, hogy mit látunk a kirakott képben, milyen érzelmek jelennek meg, milyen más szempontok tárulnak fel a kliens előtt, amikor belelép az általa hozott probléma résztvevőinek szerepébe. A családállítás olyan összefüggésekre mutathat rá, amelyek talán eszünkbe se jutnának egyébként, mégis a kirakós kulcsfontosságú részei.

Családállítás

Családállítás