A kertészkedés orvosság

A kertészkedés orvosság

A kertészkedés orvosság

Akinek van kiskertje megtapasztalhatta magán, hogy egy dolgos nap után, amikor egész nap a növényeit gondozta estére a fáradtság mellé valamiféle kellemes elégedettség érzés társult.

A szabadban töltött idő kipihenttebbé, vidámabbá kiegyensúlyozottabbá tesz, sőt életerősebbé is válunk tőle. Az ültetés, a gazolás a kapálás az ásás sokkal jobban esik a testünknek, mintha csak üldögélnénk a kertben vagy a hasunkat süttetnénk a nappal, bár néha ez is belefér, sőt szükség van rá.

A kertészkedés orvosság
A kertészkedés orvosság

A kerti munka egészségesebbé tesz

Egyes kutatások szerint a kerti munkát végzők jobb egészségi állapotnak örvendenek. A kertjükben aktívan és rendszeresen tevékenykedők között kevesebb szívprobléma, daganatos megbetegedés és mozgásszervi panasz fordul elő.

Ha ezek mégis jelentkeznének és még korai szakaszban szeretnénk elcsípni érdemes bejelentkezni biorezonancia vizsgálatra. Mivel a kerti tevékenység elősegíti a hasznosság tudatot, ezzel a magányosság érzése és a depresszió tünetei is csökkentek és nem utolsó sorban az időkori demencia is enyhébb formában van egyáltalán nem jelentkezett.

Tartózkodjunk sokat a szabad levegőn

Sajnos egy bizonyos kor után egyre több veszteséget kell átélni akár családtagokét vagy barátokét és ezek a fájdalmak is enyhülnek a szabadban örömmel végzett kerti munka által.

Nem könnyű megállapítani, hogy csupán maga a kerti munka az oka ennek vagy a napfény jótékony hatása általi magasabb D vitamin szintnek köszönhetjük. Tulajdonképpen már maga a szabad levegőn tartózkodás is frissítőleg hat ránk.

Maga a tény is hogy kertes házban tehát eleve nyugodtabb környezetben élünk is bizonyára szerepet játszik a jobb egészségi állapot megteremtésében.

A kertészkedés orvosság
A kertészkedés orvosság

Kert hiányában egy erkélyláda is megteszi

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy egy szép nagy kert tulajdonosának vallhatjuk magunkat akkor akár az erkélyünkön néhány virágláda vagy egy-két cserép segítségével megteremthetjük erre a lehetőséget.

Nem szükséges hozzá nagy beruházás és első körben válasszunk könnyen kezelhető, hálás virágot, mint például a muskátli. Nem kerül sokba, kevés odafigyelést igényel, mégis csodás gazdag virágzással hálálja meg a gondoskodást.

A lépcsőházban kiteleltethetjük, és ha nagyon szereti a helyet és tele növi a virágládát, akár még a szomszédnak is örömet szerezhetünk vele. Ha elég nagy hozzá az erkélyünk akár néhány tő paradicsomot és paprikát is bevállalhatunk.

A frissesség és az érzés, hogy a saját termést fogyaszthatjuk, megfizethetetlen.

További ételmód cikkek

Egészséges életmód