Tippek karrierváltóknak

Az utóbbi időkben tapasztalt gazdasági események miatt a karrierváltás gondolata bizonyára sokak fejében felmerült. Ez persze nem egy könnyű döntés és számos buktatót is hordoz magában, de az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gondolatot: tippek karrierváltóknak, ami által talán könnyebbé válhat az egész folyamat.

Első lépés: Önvizsgálat

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő karrierpályát, jó önismerettel kell rendelkeznünk. Tudnunk kell, milyen tevékenységet szeretnénk csinálni, mi érdekel minket, milyen körülmények közt tudunk jól teljesíteni, mik a rövid és hosszú távú céljaink.

Remek példa ha alapvetően magányosan, csendben szeretünk dolgozni. Ilyen esetben ne olyan szakmát válasszunk, ahol csapatjátékosnak kell lennünk. Érdemes átgondolni, milyen hobbikat űzünk, hiszen amit a szabadidőnkben szeretünk csinálni, azt valószínűleg munkaként is szívesen végeznénk.

Vizsgáljuk a karrier lehetőségeket!

Amennyiben összeszedtük, milyen típusú tevékenységeket végeznénk szívesen, nézzük meg, milyen szakmák épülnek erre a tevékenységre. Érdemes átgondolni, hogy az előző munkahelyeken a jelenlegi szakmánkban mik voltak azok a pontok, amik tetszettek, és mik azok, amik nem.

Például, a tanári munka esetén, ha esetleg szűkösnek találtja valaki az iskolai kereteket, kevésnek a fizetést, vagy valaki nehezen tudja fegyelmezni a gyerekeket, de szívesen dolgozna továbbra is emberekkel, jó a kommunikációs készsége, akkor akár egy tréneri karrier is jó lehetőségekkel kecsegtethet.

Az is előfordulhat, hogy a jelenlegi munkától teljesen eltérő területre szeretne valaki váltani, mert megunta azt, vagy már teljesen kiégett. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy milyen tevékenységek kapcsolják ki az adott illetőt. Például, ha kreatív valaki, van szépérzéke, és érdekli a lakberendezés, akkor érdemes lehet ezen a területen elhelyezkedni.

Tippek karrierváltóknak

Tippek karrierváltóknak

Használjuk a már meglévő tudásunk is!

Korábbi tanulmányainkból, munkatapasztalatainkból rengeteg dolgot újra hasznosíthatunk új karrierünk során is. Nyugodtan használhatjuk a már meglévő tudásodat, és ne érezzük úgy, hogy a nulláról kell kezdenünk.

Tegyük próbára magunkat!

Könnyen elképzelhető, hogy a vágyott szakma, mégsem olyan izgalmas, mint amilyennek kívülről látszik. Ezért mindenképp érdemes belekóstolnunk, milyen a gyakorlatban is a kiszemelt szakmát végezni. Amennyiben tanárként szeretnénk dolgozni, adjunk magánórákat, ha kertészként gyakoroljunk saját, vagy ismerőseink kertjén.

Tanuljunk folyamatosan!

Ha eldöntöttük, milyen területen szeretnénk dolgozni, fontos hogy képezzük magunkat. Szerencsére ma már számos munka mellett is elvégezhető tanfolyam közül válogathatunk, így nem kell mindent feladnunk az új karrier lehetőségért. A nyelvtanulás ráadásul kifejezetten könnyű lehet e szempontból, hiszen például az otthoni angol nyelvtanulásra online is van lehetőségünk.

Tippek karrierváltóknak

Tippek karrierváltóknak

Fejlesszük a kapcsolati hálónkat!

Amennyiben nincs ismerősünk az adott szakmában, igyekezzünk megismerkedni párral! Erre kiváló mód, ha szakmai csoportokat keresünk a közösségi oldalakon.

Fókuszáljunk az álláskeresési módokra!

Amikor rászánjuk magunkat a karrierváltásra, nem árt, ha leporoljuk az álláskereséssel, önéletrajzírással, állásinterjúkkal kapcsolatos ismereteinket. Emellett jó ha felkészülünk arra, hogy az újonnan választott szakmánkban pályakezdőnek fogsunk minősülni, és mindent az elejéről kell kezdenünk

Összegezve:
A karrierváltás nem könnyű döntés, hiszen pénzt és időt emészt fel, amíg beletanulunk az új szakmánkba. Éppen ezért szükséges, hogy tudjuk, mi a célunk, amit el szeretnénk érni a pályamódosítással. Ha konkrét cél lebeg a szemünk előtt, könnyebben túljuthatunk az akadályokon és a nehézségeken.

Karrier témájú cikkek