A legjobb házi tisztítószerek

Magyarországon havonta a családok több ezer forintot költenek tisztítószerekre. A házi tisztítószerek használatával nemcsak spórolhatunk, hanem mesterséges anyagok mellőzésével a környezetünket is védhetjük. Íme néhány, minden háztartásban megtalálható, praktikus házi tisztítószer.

Házi tisztitószerek

Házi tisztítószerek : Citrom

Házi tisztítószerek #1: Citrom

A citrom leve kitűnő fehérítőszer, mosáskor bátran használhatjuk a fehérítő szerek helyett.

Vágódeszkáink takarítására is alkalmas. Vágjunk félbe egy citromot, majd dörzsöljük át vele a vágódeszkát. Ezután forróvízzel öblítsuk le.

A mikrohullámú sütőnket is  forró citromos vízzel tisztíthatjuk. Tegyünk egy tálba 2 – 3 dl vizet, adjunk hozzá 3-4 evőkanál citromlevet, majd forraljuk fel a mikróban a vizet. Amikor felforr, kapcsoljuk ki, de az ajtót ne nyissuk még ki. Várjunk 20 percet, majd töröljük ki a mikró belsejét.

 

 

Házi tisztitószerek

Házi tisztítószerek: Ecet

Házi tisztítószerek #2: Ecet

Az ecet az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbb házi tisztítószer, mivel kitűnő fertőtlenítő és gombaölő hatása van.  Ezen felül használhatjuk vízkőoldóként, szagtalanítóként, de vízzel hígítva még a sokak által gyűlölt ablakpucoláshoz is.

Kitűnő vízkőoldó hatásának a fürdőszobában vehetjük leggyakrabban hasznát. Öntsünk ecetet a tisztítandó felületekre (csapok, mosdó, fürdőkád stb), majd hagyjuk egy pár percig hatni, majd öblítsük le.

A kávéfőző tisztításához sem kell drága vegyszer, elég lefőzni vele párszor egy adag ecetes vizet és a kávéfőzőnk olyan lesz, mint az új.

Ha kifogy az öblítő szer a mosogatógépünkből, nem kell egyből a boltba rohanni, az ecet is tökéletesen ellátja az öblítő feladatát.

 

 

Házi tisztitószerek

Házi tisztítószerek: Kávézacc

Házi tisztítószerek #3: Kávézacc

Nem is gondolnánk, hogy mekkora kincset dobtunk eddig a szemétbe. A kávézacc szersav tartalmának köszönhetően, az egyik legjobb súrolószer.

Szórjuk le a tisztítandó, zsíros felületet kávézaccal, várjunk egy pár percet, majd papír törlővel töröljük át.

 

 

 

 

Házi tisztitószerek

Házi tisztítószerek: Sütőpor

Házi tisztítószerek #4: Sütőpor

Nemcsak a süti készítésnél vehetjük hasznát a sütőpornak, kiváló társ a takarításban is. Leghasznosabb tulajdonsága, hogy segít elbánni a penésszel.

Ha penészedik a mosógép, tegyünk a mosóporhoz egy kis sütőport. Nem csak a penész tűnik eli a mosógépből, de a ruhák is sokkal fehérebbek lesznek utána.

 

 

 

További hasznos ötleteke találsz: Praktikus ötletek