Hogyan éljük túl az állásinterjút – Éleslátó kérdések és szellemes válaszok

Hogyan éljük túl az állásinterjút - Éleslátó kérdések és szellemes válaszok

Hogyan éljük túl az állásinterjút – Éleslátó kérdések és szellemes válaszok

Minden álláskereső életében eljön az a pillanat, amikor szembe kell néznie a félelmetes állásinterjúval. Ez a párbeszéd lehet barátságos, de akár a homlokra tűzött „Kérem, alkalmazzon!” feliratú papírlapkát is kiválthatja. Ahhoz, hogy nemcsak túléljük, de még jól is érezzük magunkat közben, érdemes egy kis előkészületre szánni az időnket. Pályázzunk szellemességgel!
1. „Meséljen magáról!”
Ah, az örök klasszikus. Itt nem az életrajz részleteire kíváncsiak, hanem arra, hogy miként elegyíti össze a szakmai tapasztalatát azzal az elbűvölő egyéniséggel, amely Önt alkalmassá teszi a pozícióra. Tippünk: ne csak az önéletrajzát ismételje, hanem szőjön bele egy olyan sztorit, ahol sikeresen megoldott egy problémát, ami kapcsolódik a leendő munkaköréhez.

2. „Milyen gyengeségei vannak?”
Nos, itt nem azzal kell válaszolni, hogy „nem tudok ellenállni a csokoládénak”. Mutassa be, hogy ismeri önmagát és felismeri, hol van fejlődni való lehetősége, de közben ne feledje megemlíteni azokat a stratégiákat is, amikkel már dolgozik ezen a téren.

3. „Merre látja magát öt év múlva?”
A jövőbe látni mindig nehéz. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a tegnapi ebéd még mindig a jövőképünk előtt lebeg. Legyen őszinte, de megfontolt; ne mondja azt, hogy „Az Ön helyén”. Mutassa meg, hogy érdekli a folyamatos fejlődés és a vállalatnál szeretne hosszú távon is dolgozni.

4. „Miért éppen mi?”
Ne ijedjen meg, nem egy exkluzív társkereső oldal kérdőíve ugrott elő – de ha úgy gondolja, hogy a vállalat profilképe vonzó, bátran említse meg (a komolyabb indokok mellett). Írja le, milyen konkrét tulajdonságai és értékei vannak a cégnek, amik Önt magához csalogatták, például az innovatív termékek, a hírnév vagy a céges kultúra.

5. „Mit hozna magával egy lakatlan szigetre?”
Kérdés, ami valószínűleg nem fog elhangzani, de ha mégis, rugalmas és eredeti gondolkodását demonstrálhatja. Mondhatja például, hogy „A lehető legmegbízhatóbb kollégámat, ki tudja, mikor kellenek majd szuper túlélőképességei!”
További segítségért és állásinterjú ötletekért látogasson el ide. Az állásinterjú tehát nem egy zsarnokoskodó főnök és egy remegő kezű jelentkező összeesküvésének a helyszíne, hanem egy lehetőség arra, hogy bemutassuk: mi vagyunk az a zseniális lámpaégő, ami fel tudja világítani a vállalat sötét szobáit. Válaszoljon határozottan, de ne legyen merev; legyen felkészült, de azért hagyjon helyet a spontaneitásra is.

Ne feledje, humor a legjobb feszültségoldó. Használja bölcsen és ízlésesen. Sok sikert!

Hogyan éljük túl az állásinterjút - Éleslátó kérdések és szellemes válaszok
Hogyan éljük túl az állásinterjút – Éleslátó kérdések és szellemes válaszok

 


Fotók: Pixabay, Vistacreate, Freepik.com