3+1 tanács, hogy felkészülj a téli autózásra

3+1 tanács, hogy felkészülj a téli autózásra

A korábbi évekhez hasonlóan az idei évben is elég sokáig élvezhettük az enyhe időjárást, az igazán hideg napokra azonban érdemes előre felkészülni, főleg akkor, ha télen is gyakran ülünk a volán mögé. Szeretett autónknak sem a hó, sem a jég, sem a latyak nem tesz jót, éppen ezért ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy időben felkészítsük gépjárművünket a zord időjárásra, hogy ne okozzon gondot számunkra a téli közlekedés.
Hoztunk most pár, jól bevált praktikát a GumiabroncsAkciók szakértőitől, melyek garantálni tudják számunkra a balesetmentes autózást még a havas, és jeges utakon is.

3+1 tanács, hogy felkészülj a téli autózásra
3+1 tanács, hogy felkészülj a téli autózásra

Így legyen biztonságos és komfortos a téli közlekedés

  1. A megfelelő abroncs fontossága

Télen különösen fontos, hogy megfelelő abroncs legyen az autónkon, hiszen csak a téli gumi tud jól tapadni a csúszós, jeges utakhoz. A szakemberek szerint a legjobb, ha az abroncscserét már ősszel megejtjük, hiszen az ajánlás szerint már akkor téli gumit kell használnunk, amikor a nappali átlaghőmérséklet 7 Celsiusfok alatt marad. Érdemes egy jó minőségű abroncs mellett letenni a voksunkat, hiszen azok hosszú idő élettartammal rendelkeznek. A guminyomást télen érdemes 2 hetente ellenőrizni.

  1. Ezeket ellenőrizd az autódon

Ősszel, és télen korábban sötétedik, és gyakran ködös az idő. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ellenőrizzük a fényszórókat, hogy menet közben biztosan ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés. Emellett ellenőrizzük az ablaktörlő lapátok állapotát, illetve a hűtőfolyadékot, és az ablakmosót is.
A fék fontossága is elengedhetetlen a téli közlekedésben, így télen különösen fontos, hogy a fékek rendben legyenek. A biztonság kedvéért ilyenkor az akkumulátor állapotát is ellenőriztessük egy szakemberrel, hiszen nincs is annál rosszabb, mikor a reggeli mínuszokban az autónk nem akar beindulni.

  1. Így védd a szélvédőt

Már ősszel is érdemes odafigyelni arra, hogy rendszeresen megtisztítsuk autónk szélvédőjét a lehullott falevelektől, sőt ezt érdemes megtenni a szélvédő alatti résznél, a motorháztető alatt is. Télen a szélvédő lefagyását meg tudjuk akadályozni egy szélvédőtakaróval. Ha azonban már megtörtént a baj, és lefagyott a szélvédő, jó, ha tartunk az autóba néhány eszközt, mellyel könnyedén el tudjuk tüntetni a jeget az autóról. Van olyan szélvédőkaparó, amely még kesztyűvel is el van látva, de hasznos lehet a jégoldó folyadék is, melyet egyszerűen az érintett felületre kell fújni.
+1 tanács: Így vezesd az autódat télen!

A zord időjárási viszonyok még a tapasztalt sofőröket is megtréfálhatják, éppen ezért legyünk körültekintőek, ha télen indulunk útnak az autónkkal. Ha hosszabb útra megyünk, mindenképpen tervezzük előre meg az utat, nézzük meg hogy a GPS milyen utat javasol, illetve az időjárás előrejelzést is. A biztonság kedvéért készítsünk be némi élelmet, vizet és meleg pokrócot, zseblámpát, és néhány melegebb ruhát a kocsink csomagtartójába.

A téli közlekedésben az útviszonyoknak megfelelően csökkentsük a sebességet, és növeljük a követési távolságot. Ne feledkezzünk meg róla, hogy ilyenkor a féktávolság akár négyszer hosszabb lehet, mint száraz utakon. Egyenes úton haladva óvatosan, fokozatosan fékezzünk, ha azonban azt észleljük hogy nehezen lassul az autónk, akkor inkább vegyünk vissza a sebességből is, hiszen csúszós úton pillanatok alatt bekövetkezik a baj.

 


Fotók: Pixabay, Vistacreate, Freepik.com