Az 50 évnél idősebb nők ásványi anyag és vitamin szükséglete

Fogyókúra 50 év felett figyeljünk az egészséges táplálkozásra.

Az 50 évnél idősebb nők ásványi anyag és vitamin szükséglete

Te is gondoltál már arra, hogy egyes vitaminkészítményekre csak azért van ráírva, hogy 50+, mert egyszerűen több pénzt akarnak kihúzni a zsebedből? Pedig a helyzet az, hogy bizonyos vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból tényleg nagyobb a szükséglete az ötvenes nőknek! Lássuk, melyek ezek!

Bár az ötvenes nők vitamin- és ásványi anyag igénye általában hasonló a fiatalabb nőkéhez, de az idő múlásával az egyes anyagok szükséglete is változik. Ebből az öt hatóanyagból mindenképpen több kell a szokásosnál.

Kalcium

A kalcium nagyon fontos az egészségünk számára, és azért fontos napi szinten pótolni, mert különben a csontokból vonja el a szervezetünk, ez pedig csontritkulással és a fogak gyengeségével jár.

Emellett hozzájárul az idegek és izmok megfelelő működéséhez és az egészséges véralvadáshoz is. Természetes módon a három adagra bontandó 1200 mg mennyiséget tej, kelkáposzta, mandula, mák, bab és brokkoli fogyasztásához juthatunk hozzá.

D-vitamin

A napfény vitaminjának is nevezett D-vitamin a gyerekektől a legidősebbekig jó szolgálatot tesz, hiszen segítségével erősebbek lesznek a csontok, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye, emellett a kalcium felszívódását is támogatja.

Természetes módon gomba, lazac, tojás és tej fogyasztásával juthatunk hozzá a szükséges mennyiséghez, ami minimum 800-1000 NE, de télen akár 3000-4000 NE is bevihető a napfényhiányos időszakban.

B12-vitamin

A B-vitaminok igen sok területen támogatják az egészségünket, de a B-12 idősebb korban is létfontosságú az ötvenes nők számára. Mivel, ahogy idősödünk, a tápanyagok felszívódása is lelassul, kevesebb B-12-vitamint tudunk hasznosítani.

A hiányában idegi és mentális problémák, fáradtság jelentkezhet, ez az időskorban akár elbutuláshoz is vezethet. Állati eredetű élelmiszerekből, halakból, szárnyasokból és tojásból juthatunk hozzá a legkönnyebben a szükséges mennyiséghez, ami általánosan 2,4 mikrogramm/nap.

C-vitamin

Nemcsak az immunrendszert támogatja a C-vitamin, de a káros szabadgyökök ellen is felveszi a harcot és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat is. Minimum 90 mg a napi szükséglet, de mivel ez a vitamin vízben oldódik és a felesleges mennyiség a vizelettel távozik, nyugodtan lehet többet is bevinni. Természetes forrásai a zöldségek, gyümölcsök.

Magnézium

A magnézium minden életkorban és mindkét nem számára nagyon hasznos nyomelem, megközelítőleg 300 testi funkció megfelelő működését támogatja. Megfelelő mennyiségben – ami 320 mg – történő bevitele segít a normál vércukorszint, vérnyomás és az erős csontok megőrzésében, az idegek egészségének megőrzésében és az izomgörcsök ellen is.

Természetes forrása a mandula, kesudió, mogyoró, cékla és avokadó, egy maréknyi olajos maggal már a napi szükséglet 40%-a is könnyen fedezhető és ezek uzsonnának is nagyszerűek!

Az ötvenes nőknek időnként érdemes elvégeztetni egy speciális laborvizsgálatot, melynek alapján meghatározható a személyre szabott ásványi anyag és vitaminszükséglet.

nők ásványi anyag és vitamin szükséglete
Nők ásványi anyag és vitamin szükséglete