Egészséges libidó 50 felett, eláruljuk a titkot

Egészséges libidó 50 felett

 

Egészséges libidó 50 felett

 

A közhiedelem szerint a serdülőkorban feléledő nemi vágy az idősödő kor kezdetéig tart, majd egyszer csak nyom nélkül elmúlik. Valójában, bár bizonyos életkor felett különböző okokból kifolyólag valóban csökkenhet a partner iránti érdeklődés, a vágyakozásnak nem kell törvényszerűen megszűnnie, egyszerűen csak nagyobb odafigyelést igényel a fenntartása. Egészséges libidó 50 felett? Hogyan lehetséges?

Gondoljunk csak bele, a nő életében nincs is jobb időszak a felhőtlen együttlétekhez, mint az 50 feletti kor. Nem kell többé a nem kívánt terhesség miatt aggódni, és a legtöbb esetben a gyermekek is elhagyták már a családi fészket, így nem kell kapkodni, nem kell attól tartani, hogy ránk nyitnak.  A korábbiaknál sokkal fesztelenebbül, felszabadultabban élhetők meg a vágyak.
Kár lenne hát idejekorán végső búcsút inteni a libidónak.

Egészséges libidó 50 felett, kár lenne hát idejekorán végső búcsút inteni a libidónak.
Egészséges libidó 50 felett, kár lenne hát idejekorán végső búcsút inteni a libidónak.

 

A szexuális étvágy csökkenése az életkor előrehaladtával a férfiaknál és a nőknél egyaránt megfigyelhető. A hosszú párkapcsolatban élő nőknél azonban mégis gyakoribb a jelenség, hogy nem szívesen fogadják párjuk közeledését, mely aztán könnyen ahhoz vezethet, hogy a partnerek lassan teljesen elhidegülnek egymástól.

A női libidó csökkenésének hátterében megannyi tényező közrejátszhat, még az egyébként legboldogabb párkapcsolatokban is gyakran jelentkezik a probléma, életkortól függetlenül is. Ahhoz azonban, hogy a libidónkat egészséges szinten tartsuk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi is lehet a nemi vágy csökkenésének konkrét oka.

 

Miért csökken / csökkenhet 50 felett a libidó?

  1. Hormonális változások

A nemi vágy csökkenése a leggyakrabban valamilyen hormonális változással hozható kapcsolatba.
A menopauza tipikusan az az időszak, mikor a női szervezetben a legjelentősebb hormonális változások történnek. A változókorba lépés során drasztikusan csökken a női szervezet progreszteron- és ösztrogén szintje, vele egy ütemben pedig könnyen csökkenhet a nemi vágy is. Bár a klimax jellemzően a 45-50 éves kor tájékán jelentkezik, bizonyos esetekben már akár a 30-as évek elején is felütheti fejét.

 

Szintén hatalmas hormonális káoszt okoz a szervezetben a pajzsmirigy alulműködése, mely ráadásul napjainkban előfordulási gyakoriságát tekintve népbetegségnek számít. Leggyakoribb tünetei a hirtelen jelentkező túlsúly, a krónikus fáradság és fáradékonyság, valamint a hüvelyszárazság és bizony a libidócsökkenés.

 

  1. Stressz

A stresszforrások sajnos nem szűnnek meg 50 felett sem. Egy stresszes nap után pedig sokkal nehezebb kikapcsolni, ellazulni és ráhangolódni a partnerre. Ha alkalmi jelleggel jelentkezik ez a probléma, nincs semmi gond. A rendszeresen előforduló stressz azonban tartóssá teheti a partner iránti érdeklődés csökkenését.

Egészséges libidó 50 felett - A rendszeresen előforduló stressz azonban tartóssá teheti a partner iránti érdeklődés csökkenését.
Egészséges libidó 50 felett – A rendszeresen előforduló stressz azonban tartóssá teheti a partner iránti érdeklődés csökkenését.

 

  1. Párkapcsolati problémák

Miután a gyerekek kiköltöztek és megkezdték saját életüket, a párok sokszor nem tudják, mit kezdjenek felszabadult idejükkel és persze egymással. 50 felett egészen új kihívásokkal találják szembe magukat a partnerek. Változnak az igények és az egymással szembeni elvárások. A gyermeknevelés és a munka már kevésbé szorítja háttérbe a felek közötti, mindvégig meglévő apró különbségeket, ellentéteket. A feszültség a partnerek között ellehetetleníti az együttlétet, még ha a szándék meg is lenne, a női vágyat bizony nem lesz egyszerű feléleszteni.

A párkapcsolati problémák okozta libidócsökkenés legjobb ellenszere és egyben kezelési módja a nyílt kommunikáció. Mindkét fél kiegyensúlyozottabb lesz, ha biztonságban érzi magát partnere mellett, ha tudja, hogy bátran megoszthatja vele érzéseit, vágyait. Fontosabb hangsúlyt érdemelnek ebben az időszakban a mélyebb beszélgetések, melyekben a partnerek ismét megismerhetik egymást, sőt új dolgokat fedezhetnek fel egymásban.

4. Gyógyszer mellékhatások

Bizonyos gyógyszerek jellemző mellékhatása a szexuális étvágy csökkenése. Ilyen tipikus készítmények például a depresszió elleni gyógyszerek és egyes vérnyomást csökkentő készítmények is.

5. Elégtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód

Az 50 feletti párok gyakori kifogása a hálószobai passzivitásra az energia hiánya, az állandó fáradság.
Az elégtelen táplálkozás,  a mozgás hiánya következtében a szervezet ellustul, fáradékony lesz. Az általános fáradságérzet nem csak a hétköznapi teendők elvégzésében hátráltat, de a hálószoba falai között is passzívvá tesz. A megfelelő ásványi anyag és vitamin bevitel, az antioxidánsok fogyasztása és a rendszeres testmozgás segít megőrizni a vitalitást, fittebbé tesz és nem mellesleg endorfint vagy, ahogy a köznyelv hívja „boldogsághormont” termel. Boldogabban pedig sokkal nyitottabbak vagyunk partnerünk közeledésére.

Egészséges libidó 50 felett? Hogyan őrizzük meg egészséges libidónkat?

A nemi vágy szintjének helyreállításához elsődleges lépés, hogy tisztázzuk a tünet okát, ha szükséges hormonális vizsgálatok által. Ha tudjuk, hogy a mi esetünkben pontosan mik a kiváltó okok, a szükséges hormonok pótlásával, vagy a probléma kezelésével (különböző stresszoldó technikákkal,  gyógyszerváltással stb.) sikeresen visszanyerhetjük egészséges szexuális életünket.

 

Egészséges libidó 50 felett - sikeresen visszanyerhetjük egészséges szexuális életünket.
Egészséges libidó 50 felett – sikeresen visszanyerhetjük egészséges szexuális életünket.

Különböző gyógynövényi hatású, vágyfokozó étrend-kiegészítők is sokat segíthetnek az egymásra hangolódásban. Emellett a mozgás, megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás sem elhanyagolható tényező.

Nem kell tehát lemondani az aktív nemi életről 50 felett sem, egyszerűen csak, mint megannyi más terület, ez is nagyobb figyelmet és gondoskodást igényel.

Figyeljünk oda magunkra, lelki és testi egészségünkre és élvezzük nőiségünket és a felhőtlen együttléteket!