A legjobb sportok 50 felett

 

A legjobb sportok 50 felett

 

50 év felett lassul az anyagcsere, melynek következtében könnyebben felszaladnak a plusz kilók. Az 50 év feletti nők többsége a változókorba lépés során szomorúan tapasztalja, hogy testtömege gyorsabban gyarapodik, a felszedett kilók pedig a has tájékát célozzák meg. Soha nem volt hát talán olyan fontos és hasznos a rendszeres testmozgás, mint ebben az életkori szakaszban.

A rendszeres sportolásnak megannyi pozitív hatása van a szervezetre: erősíti az immunrendszert, javítja a szív- és keringési rendszer működését, emellett karcsúsít, erősít és fittebbé tesz.  A magas vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterinszint egyaránt csökkenthető a megfelelő mennyiségű, rendszeres testmozgással.
A sportnak jelentős szerepe van továbbá a fiatalos lendület megtartásában, mind fizikai, mind pedig szellemi frissességünk megőrzésében, ami által hosszútávon jelentősen javíthat életminőségünkön.

Mozogni, sportolni tehát mindenképp ajánlatos, nem mindegy azonban, hogy mihez és hogyan kezdünk hozzá.

Sportok 50 felett - Mozogni, sportolni tehát mindenképp ajánlatos

Sportok 50 felett – Mozogni, sportolni tehát mindenképp ajánlatos

 

35 éves kor felett a szervezet jelentős élettani változásokon megy keresztül, melynek hatására teljesítőképessége csökken, ahogyan izomtömege és csontsűrűsége is.  Az erek és az ínszalagok veszítenek rugalmasságukból, regenerációs képességünk csökken. Mindezek következményeként, kellő odafigyelés hiányában jobban ki vagyunk téve a sportsérüléseknek, mint 30 éves korunkban.

Érdemes a rendszeres sportolás előtt kikérni a háziorvos véleményét, aki a kortörténetünket ismerve szakszerű ajánlást tud tenni, hogy mely sportokat érdemes folytatni, illetve melyek azok, melyek tiltva vannak számunkra.

Életkortól függetlenül is kiemelkedően fontos, hogy a sportot mindig előzze meg alapos bemelegítés, hogy elkerüljük az ízületi sérüléseket.
Legyen a kulcs a fokozatosság, kiváltképp, ha már hosszú évek óta nem sportoltunk. Az első alkalommal a mozgás ne legyen túlzottan intenzív és csupán rövid ideig tartson. Alkalomról-alkalomra mértékkel növeljünk csak a mozgás intenzitásán és hosszán.

Tudjuk már, hogy miért és hogyan érdemes sportolnunk. Lássuk hát, hogy mely mozgásformák a legideálisabbak 50 felett.

Úszás

Az úszás az egyik legjobb sport ha túlsúllyal, vagy ízületi problémákkal küzdünk. A víz megnyugtat, miközben izmainkat is erősíthetjük a mozgás során. Kiemelten jótékony hatással bír azok számára, akik gerincproblémákkal küzdenek, egyetlen hátránya, hogy viszonylag kevesen rendelkeznek otthonukban úszómedencével, így ez a fajta mozgás meglehetősen helyhez , egészen pontosan uszodához kötött.

Jóga

A jóga 50 felett is az egyik legjobb mozgásforma. Kellően átmozgat, miközben erősíti és nyújtja az izmokat.  A gyakorlatok rendszeres végzésével a megmerevedett ízületek ellazulnak, a tartás javul és energikusabbak leszünk. A jóga egy kis gyakorlás után otthon is végezhető, de az első alkalmak során mindenképp javasoljuk a megfelelő szakember jelenlétét, aki segít a pózok helyes tartásának kialakításában.

Sportok 50 felett, a jóga 50 felett is az egyik legjobb mozgásforma

Sportok 50 felett, a jóga 50 felett is az egyik legjobb mozgásforma

Kerékpározás


A kerékpározás előnye, hogy egy egyszeri eszközvásárlás után bármikor, bárki számára elérhető mozgásformát tesz lehetővé. Mivel tekerés során a talp alá van támasztva, így a biciklizés rendkívül kíméletes az ízületekhez. (Sokkal kíméletesebb, mint például a futás, mely során a térd ízületeit a lépésekkor apró, ismétlődő ütések érik.) Mivel a kerékpár nem csak sport-, hanem egyben közlekedési eszköz is, így használatát könnyedén beiktathatjuk a hétköznapokba. Induljunk kerékpárral a munkába, vagy a kisebb bevásárlásra, esetleg a rokonokhoz, barátokhoz.
Tipp: Ha tartunk attól, hogy bírni fogjuk-e a rendszeres és hosszabbtávú tekerést, a pedelec kerékpárok elektromos rásegítéssel könnyítik a haladást, mikor arra szükségünk van.

Sportok 50 felett, kerékpározás: a biciklizés rendkívül kíméletes az ízületekhez

Sportok 50 felett, kerékpározás: a biciklizés rendkívül kíméletes az ízületekhez

 

Zumba

Ha szereted a dinamikus táncokat, a zenét, a pörgést, akkor bátran kezdj el zumbázni, imádni fogod. A zumba egy nőies, táncos edzés, mely segít megélni nőiességünket, miközben lemozoghatjuk a felszaladt kilókat. A vidám zene, a közös táncos mozgás remek hangulatjavító. Nem mellesleg a koreográfia megtanulásával eddzük memóriánkat is, mindezt remek, vidám társaságban és hangulatban.

Sportok 50 felett, Zumba: A vidám zene, a közös táncos mozgás remek hangulatjavító.

Sportok 50 felett, Zumba: A vidám zene, a közös táncos mozgás remek hangulatjavító.

 

A rendszeres mozgást sosem késő elkezdeni. Mindenképp ügyeljünk azonban a megfelelő étkezésre és a folyadékbevitelre is. A szervezet pedig rövid időn belül meghálálja majd a törődést.