Havi egy főzés, 7+1 tipp a bevásárláshoz

Havi egy főzés, ez rendkívül jól hangzik a háziasszonyok számára. Vendégem Zaláné Csörsz Eszter, a Havi egy főzés oldal megálmodója. Bár Eszter még nagyon messze van az ötvenes nők kategóriájától, tanácsait nagymamaként is hasznosíthatjuk, ha például a nyári szünetben a gyermekfelügyeletet nagymamaként elvállaltad, hogy a szülőket segíthesd.  Nézzük tehát Eszter tanácsait, ha a bevásárlás idején a gyermekek a mi felügyeletünkre vannak bízva.

Havi egy főzés 7+1 tippje, ha a nagybevásárlás ideje megérkezett.

Egy havi főzés-bevásárlás

 

Havi egy főzés: Tedd könnyebbé a bevásárlást – ha gyerekkel mész!

Egy nagyobb bevásárlás önmagában is fárasztó és idegőrlő tud lenni. Ha pedig a gyerekeket is viszed, sokszor felér egy katasztrófával. Néha már az elindulás is kész cirkusz, és biztos te is megtapasztaltad, hogy vásárlás közben mindig történik valami, aminek nem kellene. És akkor az „Anya/mama, ezt vedd meg”hisztikről még nem is esett szó.
A nyugodt, sehova sem sietős bevásárlást ugyan elfelejtheted, de néhány aprósággal könnyebbé tudod tenni a helyzeted.

Havi egy főzés 1 tipp: Menj gyerek nélkül!

 

Ha teheted, bízd rá a nagypapára a gyerekeket. Nélkülük sokkal gyorsabban fogsz végezni, azért egy kis fagyizás vagy sütizés még beleférhet egy barátnővel. Ha pedig a papa azt mondja, nem kell sietnetek, akkor ne rohanj vissza, hanem élvezd ki, hogy van pár szabad órád. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, amiért egy kicsit szeretnél a gyerekek nélkül is lenni.
Sajnos ezt a mindennapi vásárlásoknál nem lehet megcsinálni, de havonta egyszer igazán belefér.

Ha nem tudod a gyerekek felügyeletét pár órára sem megoldani, vagy mindenképp vinni akarod őket magaddal, akkor jó alaposan készülj fel!

Havi egy főzés 2 tipp: Írj bevásárlólistát!

 

Unalomig ismételt tanács, ami lehet, már a könyöködön jön ki. Mégis ha körbenézel vásárlás közben, csak néhány ember kezében látsz bevásárlólistát. Akkor is többségében férfiak kezében, akik a feleségük nélkül jöttek el bevásárolni.
Írd előre össze, mit szeretnél megvenni, ne a boltban kelljen kitalálnod. A gyerekek mellett úgysem fogsz tudni nyugodtan gondolkodni, és a vége az lesz, hogy egy csomó mindent elfelejtesz venni.

Egy havi főzés- Írj bevásárlólistát.

Havi egy főzés 3 tipp: Egyetek indulás előtt!

Elméletben mindenki tudja, hogy célszerű bevásárlás előtt enni, hogy ne éhesen menjen vásárolni, ennek ellenére mégis nagyon kevesen esznek vásárolás előtt. Ha éhes vagy, nagyobb valószínűséggel fogsz olyan dolgokat is megvenni, amire nincs szükséged. Egy kis rágcsát, csokit.
A gyerekek is nyugtalanabbak, ha éhesek. Sokkal hamarabb fognak csokiért vagy más édességért hisztizni.
Ne feledkezz el a folyadékról sem! Egy kis ásványvizes palack könnyen elfér a táskádba. Tehetsz bele ásványvizet vagy akár teát is. Ha szomjas vagy, akkor nem kell a boltban venned. És ugye mondanom sem kell, a gyerekek is megszomjaznak vásárlás közben.

Havi egy főzés 4 tipp: Készülj játékkal!

A gyerekek gyorsan megunják a vásárlást. Vigyétek magatokkal a kedvenc autótokat, esetleg egy könyvet. Ha van kedvenc plüss vagy baba, akkor azt, és eljátszhatjátok, hogy segít bevásárolni, vagy épp neki vásároltok be. Ha pedig nincs jobb ötleted, egy kis dobozba összekészített rágcsálnivalóval egy rövid időre le tudod foglalni.

Havi egy főzés 5 tipp: Vond be őt is!

A gyerekek nagyon lelkesek tudnak lenni, ha ők is segíthetnek. Levehetik a polcról a terméket, felrakhatják a mérlegre a gyümölcsöt vagy a zöldséget, választhatnak két termék közül. Éreztesd velük, hogy számít a véleményük, hasznos a segítségük. Mindig dicsérd meg őket.
Olvasni tudó gyerekeknek rendezhetsz versenyt is. Ehhez a bevásárló listát írd fel két lapra, add a kezükbe, haladjatok sorról sorra, és akinek a listáját előbb összegyűjtitek, az nyert. Természetesen mindkét gyereknek jár a jutalom!

Havi egy főzés 6 tipp: Beszéljétek meg előre a dolgot!

Mielőtt elindultok, mond el, hogy hova mentek, és mit fogtok csinálni. Rögtön tisztázhatjátok, hogy mit kap, ha jól viselkedik. Nem kell nagy dologra gondolni, egy szelet csokira, a kedvenc müzlijére, vagy ha nem vagy édességpárti, akkor vásárlás után játszhat az áruház folyóson található játékokkal, esetleg vásárlás után elmehetek játszóterezni.

Havi egy főzés 7 tipp: Vásárolj online!

 

Online vásárlás

 

Néhány boltnak már van webáruháza, ahonnan alvásidőben gyorsan és könnyen le tudod rendezni a vásárlást. Sajnos az élelmiszerboltok közül még kevés nyújtja ezt a szolgáltatást, de a drogériák közül már egyre több.

 

 

 

 

Havi egy főzés +1 tipp: Ha hisztizik….

Minden szülő és nagyszülő rémálma a legnagyobb tömegben egy magát a földhöz csapkodó, hisztiző gyerek. Olyankor pedig a sok lenéző, szánakozó pillantás után a legszívesebben elsüllyednénk szégyenünkben.
Megpróbálhatsz erre előre felkészülni, legyen forgatókönyved az ilyen helyzetre. Gondold végig előre, mit fogsz tenni, ha kitör a hiszti. Hagyod dühöngeni, megadod neki, amit szeretne, kiviszed a boltból, előre bekészíted a táskádba a kedvenc édességét?
A lényeg, hogy tudatosítsd magadban, ez bárkivel előfordulhat. Ahogy veled, úgy velem is, vagy bárki mással. Nem azért csinálja a gyerek, mert rossz szülő/nagyszülő lennél, vagy mert nem nevelted jól, csak unatkozik, esetleg már elfáradt.

 

Zaláné Csörsz Eszter oldalán tanulhatunk is, hogyan legyen szakszerű a havi egy főzés, ajánlom mindenkinek, mert valóban rengeteg időt, energiát és főleg pénzt spórolhatunk meg tanácsaival és tanfolyamaival. Legyünk anyukák vagy nagymamák, a nap mindenkinek 24 órából áll, Eszter segítségével viszont napi szinten nyerünk mégis  pár szabad órát.

A Kérdezz – Felelek gyűjtemény, amit szintén a honlapján találhatunk és letölthetünk, benne minden olyan tudnivalóval, amit már Eszter,kipróbált, alkalmazott, jól bevált módszerek innen töltheted le:

Havi egy főzés, Kérdezz- Felelek