Hogyan készítsek karkötőt?

Textil karkötő

Hogyan készítsek karkötőt?

Ha ajándékozásról esik szó, mindenki igyekszik valamilyen kézzel készített apróságot adni szeretteinek, hiszen ezek jóval személyesebb meglepetések boltban vásárolt társaiknál. Ha egy közeli barátnak, vagy párunknak adnánk valami szépet, ideális választás lehet egy karkötő. Ugyanakkor karkötőt saját magunknak is készíthetünk, hiszen az biztosan a saját ízlésünknek, stílusunknak megfelelő.

Ezt az ékszert rengeteg anyagból, számos stílusban elkészíthetjük. Ebben a bejegyzésben végig kalauzoljuk Önöket ezeken a stílusokon, és megtudhatják hogyan készítsenek karkötőt.

  1. Textilkarkötő

Ez az anyag talán a legkézenfekvőbb ha karkötőről esik szó. Rengeteg szín és mintázat teheti egyedivé a textilkarkötőnket. Mintázatot tekintve lehet fonással és csomózással készített.

Természetesen minden „hozzávaló” a készítőre és a stílusára van bízva. Lehet variálni csak a színekkel, de lehet egyszínű is amire egyéb díszeket és medálokat fűzünk.

Ideális lehet barátságkarkötőnek, gyermekeknek, fiatalabbaknak ez a típus.

Részletesen olvashatsz a textil karkötő készítéséről a Textil karkötő készítése című cikkben.

Textil karkötő
Textil karkötő, hogyan kell elkészíteni?
  1. Karkötő szalagból

A szalagból készített karkötő, annak anyaga és formája miatt valamivel elegánsabb, kifinomultabb hatást ad ékszerünknek.

Mint minden ilyet, ezt is többféle képpen tudjuk elkészíteni, lehet gyöngyökkel, láncra fűzni. Remek lehetőség ezen keresztül is kibontakoztatni a kreativitásunkat.

A szalagból készült karkötő hölgyeknek ideális választás.

  1. Karkötő bőrből

Ehhez a típushoz szinte bárhol találhatunk megfelelő anyagot, egyszerű ajándékbolttól a kreatív-boltokig. A textilhez hasonlóan, itt is leginkább a fonott típus a jellemző, ezt a legegyszerűbb lekészíteni.

Előnye még, hogy férfiaknak és nőknek is egyaránt jó lehet, de talán ez a fajta az amely inkább férfiaknak lehet ideális ajándék.

Hogyan készítsük el a karkötőt?

Mindegyik típushoz a megfelelő anyag kiválasztása a fontos. Ezeket kedvünkre lehet alakítani, a textilnél a különböző színekkel variálhatunk, míg a bőrnél és szalagnál a vastagság is nagyban mérvadó. Elengedhetetlen kellék még egy kapocs, vagy stílustól függően szalag a karkötőnk összekötésére. Ugyanakkor választhatunk gumit is, amellyel remekül fog illeszkedni a karunkra az ékszer. Innentől kezdve a kreativitásunkon múlik a karkötőnk végső kinézete.

Jó választás lehet betérni akár több kreatív-boltba, ahol rengeteg anyag, minta, medál és egyéb közül válogathatunk.

A hogyan kérdésre nehéz egy konkrét választ megfogalmazni, hiszen a karkötő készítésnél éppen az a lényeg, hogy saját magunkra alakítsuk az ékszert. Ha az alapvető technikákat elsajátítjuk, rengeteg féle karkötőt készíthetünk, és autodidakta módon könnyen fejlődhetünk.

Ebben a nagyon rövid összefoglalóban a teljesség igénye nélkül mutattuk be, milyen lehetőségeink lehetnek ha mi magunk készítenénk el az ékszerünket. Természetesen léteznek egyszerűbb, és ennél jóval bonyolultabb készítési formák is, érdemes utánajárni.

További praktikus ötletek