Kerüljük el a téli melankóliát!

Került az őszi melankóliát

Kerüljük el a téli melankóliát!

Néhányunk számára a tél az egyik legszebb évszak, mégis sokan hajlamosak ilyenkor a negatív érzelmi állapot irányába fordulni, így idővel melankólikus hangulatba esnek. Ez azonban elkerülhető, hiszen néhány apró trükkel és egy kicsit nagyobb figyelemmel önmagunk felé, az őszi-téli időszakban is feltöltődhetünk testileg és lelkileg egyaránt.

De miért erősíti bennünk a tél a melankóliát? Köztudott, hogy a kevés napfény alapvetően negatív irányba befolyásolja a hangulatunkat, amiből sajnos nem következik, hogy csupán D-vitaminnal visszavarázsolhatjuk a nyári jókedvünket. Mit tehetünk mégis annak érdekében, hogy lelkünk ismét jókedvbe boruljon? Mi segíthet a borús, hideg téli napokon?

Élvezd a gyertyafényes hangulatot

Tudjuk, hogy rossz, ha korán sötétedik, amikor még napközben is csak kevés természetes fény szűrődik a lakásba, irodába, ezért egész nap szükség van a villanyfényre. Próbáld meg ezt a dolgot is minél pozitívabbá tenni! Vásárolj apróbb, nagyobb mécseseket, illatgyertyákat, és használd ezeket a lakás egy-egy pontjának megvilágítására. Mivel a rossz idő beköszöntével mindenki szinte automatikusan a karácsonyra fókuszál, hamar ünnepi hangulatba kerülhetsz te is. Tegyél az ablakba és az asztalra kellemes hangulatú dekorációkat, gyertyákat, amelyek fénye pillanatok alatt meghitt légkört teremt. Helyezkedj el egy jó könyvvel vagy a kedvenc sorozatoddal egy meleg takaró alatt, és máris nem éled meg olyan szörnyen a borús és hideg napokat.

Amikor csak teheted, mozdulj ki sétálni. Ha szerencséd van gyönyörű deres fákat láthatsz, de a karácsonyi fényekkel feldíszített házak is nagyon hangulatosak tudnak lenni. Ha nincs kedved kimenni, vagy elmenni edzeni, de a mozgásról mégsem szeretnél lemondani, akkor válassz egy kellemes otthon végezhető edzésprogramot. Meglátod, milyen jót tesz majd a kinti rossz idő ellenére egy kis mozgás!

Kerüljük el a téli melankóliát!

Fokozd a jó hangulatot

Itt az ideje felvirágoztatni a lakást: a hipermarketekben és barkácsáruházakban dömping van szobanövényekből. Menj és válassz magadnak minél több színben pompázó virágokat, hogy azok könnyed és vidám hangulatot kölcsönözzenek a lakásodnak. És ha már a lakás vidám és színes, ki mondta, hogy csak fekete, szürke és barna ruhákban járhatunk, amint a nyár véget ér? Ne félj a színektől: egy-egy vidám ruhadarab feldobja majd a napod.

A kellemes illatok is jótékonyan hatnak a lelkiállapotunkra: pár csepp jó minőségű illóolajat (jázmin vagy citromfű) keverj el kevés tejjel (bizony, a tejbe-vajba fürdés nem csak legenda) majd öntsd a keveréket a meleg fürdővízbe. Feldobhatod a fürdőzést még gyertyákkal vagy zenével is. A pörgős dallamok segítenek a lazulásban. Legyen az akár latin, akár R&B, állíts össze a kedvenc számaidból lejátszási listát és tombold ki magadból az őszi melankóliát, sérelmeket és mindent, ami gátat szab neked.

Kerüljük el a téli melankóliát!

A nevetés minden gondot elűz

Kevés lehetőség nyílik a szabadtéri programokra? Ez az időszak remek alkalom baráti és családi összejövetelekre, például egy kellemes társasjáték partihoz. Ne gondolj semmi körülményesre, csak dobjatok össze közösen egy kis rágcsálnivalót és nevessetek sokat. Keressetek egy vidám színdarabot vagy akár egy mozifilmet, hiszen az endorfin-termelődés mindkét esetben garantált. Ha az utcán vagy, próbáld ki, hogy csak úgy rámosolyogsz az emberekre.

Kerüljük el a téli melankóliát!

Édes és csípős bűnbeesés

Egy kis csokis csoda azért mindannyiunk szívét felmelegíti, ugye? Tudtad, hogy a csokoládé fogyasztásakor flörthormon termelődik, így ha akár csak rövid időre is, de érezheted azt a könnyed, „bármire képes vagyok” hangulatot, amit egy izgalmas flört alatt él át az ember.

Ha nem kedveled a csokit, akkor jöhet a chili, hiszen a csípős ételek növelik a boldogságszintedet. Minél erősebb, annál jobb hangulatba kerülsz majd tőle. Persze azért csak óvatosan! Számos természetes antidepresszáns fő alkotója a paprikában található kapszaicin, ami serkenti az endorfin felszabadulását, csakúgy, mint a csokoládé. Hozzá kell persze tenni, hogy bizonyos embereknél olyan szélsőséges reakciót tud kiváltani ez az anyag, hogy akár eufórikus állapotba is kerülhetnek tőle, amit az angol nyelv chili rush-nak nevez.

Kerüljük el a téli melankóliát!