Karrierváltás: úgy érzed, hogy váltanál?

Karrierváltás

Karrier: úgy érzed, hogy váltanál? Nem véletlen!

3 ok, amiért az idősebb nők munkahelyváltáson gondolkodnak – mutatjuk a megoldást

Messze járunk már azoktól a régi időkről, amikor szüleink még arról a munkahelyről mentek nyugdíjba, ahova elsőként jelentkeztek. A karrierváltás ma már nem ritka életünkben.

Azóta sok minden változott, néhány szerencsére előnyére. Ma már sokkal nagyobb a munkahely-választék, és nőként is egyre több területen van lehetőségünk kipróbálni magunkat. Ám árnyoldalai is vannak a nagy szabadságnak: ilyen például a bizonytalanság. Nem biztos, hogy az a cég, ahol éppen most jól érezzük magunkat, 5 év múlva is létezni fog még…

Összességében tehát inkább nehezebb, mint könnyebb lett a nők élete és karrierépítése, mint korábban. És ez bizony meglátszik azon is, hogy sok ötvenes nő gondolkodik el azon, ideje lenne váltani. De mi az oka annak, hogy így éreznek, és mit lehet tenni ellene?

Karrierváltás

Karrierváltás idősebb korban: a leggyakoribb okok

Nézzük a három leggyakoribb okot, ami miatt az ötvenes nők munkahely-, de akár szakmaváltáson is gondolkodnak.

  1. A megbecsülés, elismerés hiánya

Nőként nagyságrendekkel nagyobb energiát kell befektetnünk ahhoz, hogy érdemeinket elismerjék. Legtöbbször igen ritka az, hogy a főnökünk elismeréssel tekintsen arra, amit letettünk az asztalára, és megköszönje az erőfeszítéseinket.

Ráadásul ez a mai napig tartó hátrányos megkülönböztetés az anyagiakban is megnyilvánul. Ugyanabban a pozícióban egy nő nagy eséllyel alacsonyabb fizetést kap, mint egy férfi.

Persze van mód arra, hogy ezen segítsünk: érdemes kiállni magunkért. Ha jelezzük, hogy nem vagyunk elégedettek, könnyen kiderülhet, hogy értékesnek találnak minket. Ki tudja, még kellemes meglepetések is érhetnek. Legrosszabb esetben pedig ideje váltani, mert biztosan létezik olyan hely, ahol valóban megbecsülik a munkánkat – csak meg kell találnunk azt.

  1. A jól ismert munkahelyi kiégés

Erről a jelenségről talán mindenki hallott már. A hosszú évek alatt mindig ugyanaz a mindennapi taposómalom könnyen felőrli az idegeket egy idő után. Sőt, mára már a fiatalabbakat is fenyegeti ez a probléma.

Ha azonban alapvetően szeretsz bejárni munkahelyedre, és kedveled a kollégákat is, nem kell rögtön váltásban gondolkodnod. Próbáld meg proaktívan átgondolni, mivel foglalkoznál inkább, miben tudnád sikeresen előrelendíteni a cég fejlődését is. Ha ügyesen intézed, könnyen előfordulhat, hogy feletteseiddel egyeztetve közösen más – akár magasabb – pozíciót is találhattok magadnak ugyanott.

Karrierváltás

  1. A munka vagy hivatás dilemmája

Egy nő életében először a család, a biztos egzisztencia a cél, amikor fontosabb kérdés a „mennyiért”, mint a „mit”. Sokan hosszú évek után döbbennek rá, hogy valójában nem azzal foglalkoznak, amivel igazán szeretnének. De van egy jó hírünk: ötvenes nőként pont abban a helyzetben lehetsz, hogy megtalálhatod álmaid hivatását! Ha a biztonság megvan, a gyermekek kirepültek, a legjobb idő arra, hogy átgondold, mi az, amit fontosnak tartasz az életben. Mi az, amivel a köz javát szolgálod, vagy éppen te magad szívesen foglalkozol vele. Használd ki a lehetőséget, és fedezd fel, miben teljesedhetsz ki igazán!

Karrierváltás

Karrier témájú cikkek

Divat, szépség témájú cikkek

Praktikus dolgok

Életmód