Nők az építőiparban

Nők az építőiparban

Nők az építőiparban

Manapság még mindig ritkaságnak számít, hogy egy hölgy az építőiparban dolgozzon. Az pedig szinte elképzelhetetlen, hogy vezetői tevékenységet folytasson. Elfelejtjük azonban, hogy a 21. században a nők ugyanolyan munkára képesek, mint a férfiak. Megállják a helyüket a szakmában, hiszen képesek csapatban dolgozni, jobban átlátják a helyzetet és nem utolsó sorban gyorsan pörög az agyuk.

A szakágat jellemzően még mindig a férfiak uralják. Statisztikák szerint az építőiparban dolgozók kilencven százalékát teszik ki az urak és csak a maradék tíz százalék tehető a hölgyek számlájára. Egyre több szervezet törekszik a nemek egyenlőségére, nem csak a felsőbb vezetők körében, hanem szinte mindenhol.

Ebből a cikkből kiderül, hogy milyen a nők helyzete az építőiparban.

Nők az építőiparban

A nők helyzete az építőiparban

Mivel a szakmában szükség van a mobilitásra és a rugalmas időbeosztásra, így nem véletlen, hogy a nők sokszor kiesnek ebből a körből. Egy építkezésen akár száz embert is el kell irányítani, amelyhez határozottságra van szükség. Ehhez társulnak a határidők és a hosszú munkanapok. A hölgyek számára nem túl vonzó bakancsban késő este is az építkezésen megbeszéléseket folytatni. Ennek ellenére vannak olyanok, akik igenis erre vágynak, éppen ezért a mérnöki területen tanuló és dolgozó nők aránya szépen lassan javulni látszik.

A nőkben ugyanúgy megvan a szervezőképesség, talán jobban is, mint a férfiakban. Ezen kívül további pozitív tulajdonságaik, hogy megvan bennük az empátia és bizonyos területeken jobban is kommunikálnak, mint az urak. A statisztikák szerint azonban sokkal eredményesebbek azok a csapatok, ahol mind a két nem megtalálható, hiszen egy-egy döntés során több nézőpontot is figyelembe vesznek.

Nők az építőiparban

Női munkaruha, női munkavédelmi cipő

Hihetnénk, hogy nők számára nem gyártanak munkaruházatot, ám ez nem így van. Manapság egyre több vállalat profitál abból, hogy hölgyek számára is gyárt munkavédelmi felsőt, nadrágot vagy éppen női munkavédelmi cipőt. 2020-ban már elértünk oda, hogy a nők a zárt cipők mellett már szandált is tudnak vásárolni. Ezek mindegyike a kényelmet és a biztonságot szolgálja, hiszen ki akarna egy túl kemény talpú darabban tölteni a napja nagy részét? A női munkavédelmi ruházat akár személyre szabott is lehet, hiszen számos cég kéri ki a dolgozói véleményét. Ugyanígy a cipők terén is számos választási lehetőség adódik a mai modern világban.

Bár sok fiatal nő számára nem túl vonzó egyenruhában és munkavédelmi felszerelésben tölteni a mindennapokat, akiket megfog ez a terület, azoknak ez sem lesz probléma. Manapság egyre több fajta és jobb minőségű darabokat találni és ez a jövőben sem lesz másként.

Nők az építőiparban

Összegezve

Bár az építőipart egyelőre még mindig a férfiak uralják, a nők helyzete is javuló tendenciát mutat. Az ezen a területen tanuló hölgyek száma évről-évre növekedni látszik, így pár év múlva kétséget kizárólag jobb lesz a helyzet. Bár a férfiak számára vonzóbbnak tűnhet éjszakába nyúlóan építkezésen dolgozni, a hölgyek ugyanolyan elkötelezettek a munkájuk iránt. Képesek csapatmunkára és bizonyos területen jobban is kommunikálnak a férfi társaiknál. Manapság már a sem elvetendő szempont, hogy a nők is könnyen beszerezhetik az ehhez szükséges felszereléseiket. Számos munkavédelmi ruházat és cipő közül válogathatnak a dolgos mindennapokra.

Karrier témájú cikkek

Divat, szépség témájú cikkek

Praktikus dolgok