Nyelvtanulás idősebb korban

Nelvtanulás idősebb korban

A nyelvtanulás előnyei idősebb korban, 50 felett

A nyelvtanulás előnyei 50 felett is megkérdőjelezhetetlenek. Nem csak gondolkodásmódunkra gyakorolhat pozitív hatást, de elménket is pallérozhatja, ami ahogy egyre haladunk előre a korban, egyre hangsúlyosabb lesz. Az alábbiakban éppen ezért a nyelvtanulás idősebb korban előnyeivel foglalkozunk  50 felett.

Nyelvtanulás 50 felett

Egyre több nyugdíjas érdeklődik a nyelvtanulás iránt, de sokan nem mernek belevágni, pedig a közhiedelemmel ellentétben nem csak fiatal korban lehet nyelvet tanulni. Sőt mi több, az idősebbek nagyobb szókincse miatt elképzelhető, hogy még könnyebb is lehet a nyelvtanulás. Ráadásul a kutatások szerint a nyelvtanulás megmozgatja, szinte megfiatalítja az agyat is, ami idősebb korban nem elhanyagolható tényező.

Nyelvtanulás idősebb korban
Nyelvtanulás idősebb korban

Nyelvtanulás előnyei idősebben?

Az elmúlt években több kutatás is rámutatott, hogy az időskori nyelvtanulás számos előnnyel jár. Azok akik rendszeresen beszélnek két nyelven, azoknál fokozott memória teljesítmény mérhető, ezáltal tréningben tartva az agyat is. Tehát a nyelvtanulás akár az időskori demenciát is késleltetheti, de más előnyökkel is kecsegtethet.

1. Nyelvtanulás idősebbeknek– új kultúra megismerése

Miközben angolul tanulunk egy izgalmas kultúrát is megismerünk, ezáltal mondhatni a világ is jobban kitárul előttünk. A nyelvtanulás lehetőséget ad arra, hogy bármely országban elboldogulhassunk, ráadásul a különböző kultúrák megértése is könnyebbé válik általa.

Új világként pedig a különböző idegen nyelvű irodalmi és zenei alkotások értése is megadatik számunkra, nem beszélve az eredeti nyelvű filmes alkotások élvezetéről.

2. Nyelvtanulás idősebb korban – karban tartja az elmét

Kutatások igazolják, hogy a nyelvtanulás javítja a gondolkozási és emlékezési képességeket. Emellett segíti a multitaskinget, vagyis amikor egyszerre több feladattal kell foglalkoznunk. A kor előre haladtával ez még inkább hangsúlyos téma lehet.

Tehát azok, akik szeretné elméjüket is pallérozni idősebb korban a nyelvtanulás kiváló lehetőséget biztosít.

Nyelvtanulás idősebb korban

3. Nyelvtanulás idősebbeknek – segít a hétköznapokban

A munka világában hatalmas előnyt tud jelenteni az angoltudás. Ezen felül azonban kevesen gondolnak arra, hogy alapvető tudás elsajátításához is segítséget nyújthat. Legyen szó akár egy új hobbiról, vagy érdeklődési körről az angol segítségükre lehet idősebb korban is. A legtöbb és legjobb tudás ugyanis angolul érhető el az interneten is, így pedig közvetlenül a forrásból szerezhetünk információt.

4. Nyelvtanulás idősebb korban – késlelteti az öregedést

A nyelvtudás többek között az öregedés elleni küzdelemben is segíti az agyat. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói bebizonyították, hogy akik idegen nyelvet beszélnek ellenállóbbak a demenciával szemben.

Emiatt nem is olyan meglepő, hogy sokan azzal az indokkal vágnak bele a nyelvtanulásba idősebb korban, hogy megtornáztassák és karban tartsák agyukat.

5. Nyelvtanulás idősebb korban – segíti a szocializációt

A modern tanmenettel és rugalmas órarenddel rendelkező tanfolyamok esetén a résztvevők összetétele vegyesnek mondható, vagyis fiatal és idős egyaránt jelen lehet. A gyakorlatias órák keretében ilyenkor a különböző generációknak lehetősége van együtt dolgozni. Ennek hála rengeteg érdekes és új nézőponttal találkozhatunk, ez a változatosság pedig a szocializációt is elősegíti az idősek számára.

Összegezve:

A nyelvtanulásnak akár egy angol nyelviskolában 50 felett is számos előnye lehet, ezért mindenképp érdemes belevágni. Mindehhez a legjobb egy minőségi és közben rugalmas oktatást kínáló nyelvtanfolyamot választani, hogy a magunk módján tudjunk haladni lépésről-lépésre.

12 tipp az angol nyelvtanuláshoz