Protein és a női egészség: kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is

Protein és a női egészség

A fehérjebevitel fontos az emberi szervezet, különösen az ötven feletti nők számára. Nem is gondolnánk, hogy mi mindent megold, ha csak kicsivel is emeljük a napi fehérje adagunkat.

A megfelelő fehérjebevitel létfontosságú mindenki számára, de kiemelten fontos az ötven éves nők egészségének megőrzésében. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a fehérje fogyasztása csak az izomtömeg növekedésével áll kapcsolatban, különösen a férfiak esetében, ahol a látható izomgyarapodás gyakran előtérbe kerül. Ezzel szemben a nők gyakran úgy vélik, hogy a fehérjék fogyasztása nem előnyös számukra, attól tartva, hogy ez negatívan befolyásolja nőies alakjukat. Ebben a cikkben szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fehérjék miért nélkülözhetetlenek az ötven év feletti nők számára is, és eloszlatni a velük kapcsolatos tévhiteket.
Miért fontos a protein a nők számára?

fehérjék csökkentik az éhségérzetet és jó kedvűen tartanak

Kedves hölgyeim, ha Önök a nap folyamán rendszeresen éhesek, akkor valószínűleg étrendjükben nincs elegendő fehérje. Ezeket ugyanis, a szénhidrátokkal ellentétben, hosszabb ideig emésztjük, ennek köszönhetően hosszabb ideig érzünk jóllakottságot. Nem is beszélve arról, hogy ha szigorúan figyelni szokja kalória-bevitelét, akkor bizonyára jól tudja, hogy 1 gramm fehérje ugyanúgy, mint 1 gramm szénhidrát 4 kalóriaértékű energiával rendelkezik, aminek köszönhetően nagyon szépen meg tudja őrizni makróit.

A fehérjék segítenek abban, hogy hatékonyabban égessük el a felesleges kalóriákat 

A fehérjéknél legmagasabb értékű a táplálék termikus hatása – vagyis az a kalóriamennyiség, amelyet a test felhasznál az elfogyasztott étel feldolgozására, ami ebben az esetben 20 – 35 százalékos értéket képvisel. Ez azt jelenti, hogy tested a fehérjékből származó energia 20 – 35 százalékát felhasználja a feldolgozásukhoz. Egyszerű matematikával átszámolva – a fehérjékből nyert minden 100 kalóriából 25 – 30 elég emésztéskor. Minél több fehérjét fogyasztasz a nap folyamán (természetesen ésszerű mennyiségben), annál inkább kényszeríted testedet a cukrok és zsírok égetésére, mivel nem kényszerül majd a hiányzó fehérjemennyiség pótlására és összpontosíthat a nyert energiaforrások hatékonyabb kihasználására.
A fehérjék segítenek testünket tónusban tartani, mert védenek az izomvesztés ellen 

Amint már cikkeinkben többször említettük, ha az ember fogyni akar, akkor a jól ismert egyenletben (illetve egyenlőtlenségben) muszáj az energia leadásnak túlsúlyban lenni a felvétellel szemben. Leggyakrabban úgy tudjuk ezt elérni, ha csökkentjük a kalória-bevitelt a szénhidrátok illetve zsírok fogyasztásának rovására. Néha azonban nagyon nehéz beletalálni az egészséges mértékbe, így gyakran előfordulhat, hogy testünk a szükséges energia hiányát az izomfehérje lebontásával kompenzálja. Ezért legfontosabb a megfelelő fehérjemennyiség bevitelének megőrzése, mégpedig minden körülmények között – akár felszedni szeretnél vagy fogyni.

Protein és a női egészség
Protein és a női egészség
A LEGGYAKORIBB MÍTOSZOK 

A fehérjék tönkreteszik a tipikus gömbölyded női idomokat 

A fehérjefogyasztás növeli az erőt, nem rontja a megjelenést. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni a testépítő versenyek extrém példáin, ahol a nők gyakran szteroidokat és más szintetikus anyagokat használnak. Elegendő fehérje fogyasztásával a nők nem válnak hatalmas izomzatúvá. A női szervezet is termel tesztoszteront, de ez nem okoz férfias megjelenést. A fehérjék aminosavakra bomlanak, amik építőelemként szolgálnak, vagy egyszerűen kiürülnek a testből.

A megnövekedett fehérjebevitel tönkreteszi a veséket

Ha vesebetegséged van, óvatosabban bánj a magas fehérjetartalmú ételekkel, de nem feltétlenül kell teljesen elkerülnöd a húst, hüvelyeseket vagy tejtermékeket. Az egészséges emberek számára számos tanulmány igazolja, hogy aktívan fogyaszthatnak fehérjét anélkül, hogy az egészségre ártalmas következményektől kellene tartaniuk.

MENNYI FEHÉRJÉT KÉNE FOGYASZTANOD? 

A jelenlegi ajánlások szerint napi 1 gramm fehérje fogyasztása ajánlott testtömeg-kilogrammonként, de ez személyre szabott lehet. Az irodai munkát végzők és az aktív sportolók fehérjeigénye eltérő. Ha rendszeresen sportolsz vagy fizikai munkát végzel, akár 1,5-2 gramm fehérjét is fogyaszthatsz naponta kilogrammonként, ez férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik. Minőségi természetes fehérjeforrások: – halak, növényi „tej”termékek, növényi fehérjék, pl. tempeh, és nem utolsó sorban a protein kiegészítők, kipróbált, hitelesített gyártóktól. Kedves hölgyeim, drukkolunk, hogy elérjétek céljaitokat, úgy az edzőteremben, mint a munkahelyen illetve a magánéletben is.

 


Fotók: Pixabay, Vistacreate, Freepik.com