Sikersztorik ötven felett

Sikersztorik ötven felett

Színésznők éretten a ranglista csúcsán – bevezető

Egy nőt, jól tudjuk, nemcsak a szépsége teszi naggyá. A nőiesség rengeteg olyan képességet tartogat, ami különlegessé teszi a világ szemében. De azt is jól tudjuk: nekünk, nőknek sokkal jobban meg kell küzdenünk azért, hogy elismerjenek, mint egy hasonlóan tehetséges férfinak.

A filmek világa azonban talán eggyel kiegyenlítettebb. Talán mert ebben a férfibirodalmunkban a férfiak jobban szeretnek a filmvásznon inkább különleges női bájokban gyönyörködni, mint macsó izmokban. Ki tudja, számos egyéb oka is lehet ennek. De tény, hogy ebben a körben legalábbis egyforma sikert, népszerűséget vívhat ki magának egy nő, mint ellenkező nemű társa.

A szépség önmagában tehát nem feltétlenül elegendő a boldoguláshoz, még az olyan kifejezetten a látványközpontú ágazatokban, sem, mint a szórakoztatóipar. Hogyan sikerülhet néhány nőnek mégis kifejezetten előkelő helyet elfoglalni a színészek örök panteonjában?

Színésznők éretten az élen: a szépség önmagában nem elég

És itt most az “örök panteonjában” kifejezésen van a hangsúly. Mert hiszen számos ígéretes, fiatal színésznő csillaga látszik eleinte magasan felfelé ívelni – mígnem hamarosan kiderül, hogy csak egy hullócsillag volt…

A fiatalság ugyanis megkopik, és a szépség is változik. A tehetség pedig vagy megvan, vagy nincsen. Tehát valójában éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy reálisan meg tudjuk ítélni egy hirtelen felkapott színésznőről, mennyire lesz tartós a sikere. Sőt, az is előfordul, hogy valaki úgy is el tudja érni a csúcsot, hogy nem az a kifejezett hollywoodi szépségideál. Gondoljunk csak például Meryl Streepre. Van egy varázsa, ami adott esetben akár valaki számára szépnek mondható is lehet. Ám ennek a varázsnak az értékeléséhez már kell némi intelligencia. Tudniillik ez a varázs a hölgy belső énjéből sugárzik ki, és ez teszi őt igazán széppé.

Meryl Streep lányaival

Meryl Streep lányaival 2004-ben (Fotó/Forrás: Vince Bucci / Getty Images Hungary)

Színésznők, akik bizonyítottak, mert birtokukban a tudás

Ahhoz hogy kiállja az idő próbáját, valami többlettel kell rendelkeznie annak a színésznőnek, aki képes maradandó nyomot hagyni a történelemben. De mi lehet ez vajon?

Adott tehát egy fiatal lány. Még optimista, előtte van az élet, a boldogság, karrier, szerelem.

Mindezek elérése azonban nem olyan egyszerű: a célért – a filmiparban pedig aztán különösen – akadályokkal kell megküzdenie. Van, amit sikerül leküzdeni, van, amit nem. Mert igen, a valóban sikeres embereknek korábban valamikor azt is meg kellett tapasztalniuk, hogy nem nyerhetnek mindig.

Mert talán az elvesztett csaták többet adnak, mint a megnyertek: tapasztalatból mindenképp. És aki képes ezeken nemcsak túllépni, de tanulni is, azok fognak jobban boldogulni az életben.

A tapasztalatot pedig akkor lehet igazán kihasználni, ha már eltelt egy kis idő: ebből alakul ki a megértés, bölcsesség. Mi, nők különösen tudjuk ezt. És ennek köszönhetjük, hogy érettségünket képesek vagyunk előnyünkre fordítani, bármilyen területen. Akár a színészetben is; amint azt az elkövetkezendőben be is bizonyítjuk.

Ötvenes nők karrier, Sikersztorik ötven felett