Az aranyér okozta kellemetlenségek

Középkorú nő

Az 50 feletti nők mintegy fele már megtapasztalta az aranyér okozta kellemetlenségeket. Mitől alakul ki az aranyér probléma és miért különösen veszélyeztetett az ötvenes korosztály? Ennek járunk most utána.Aranyér betegség fajtái, tünetei

Az aranyérnek két fajtája van, a belső és a külső aranyér. Mindenkinek a szervezetében jelen vannak, és fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban. Segítenek lezárni a végbelet, ezzel visszatartva a székletet és a gázokat. Leginkább egy kis zsákhoz hasonlítanak, melyek vérrel telt állapotban zárnak, kiürült állapotban pedig utat engednek a távozó salakanyagoknak és gázoknak.

Aranyér betegség akkor alakul ki, ha egy, vagy több aranyeres párna sérül. Külső aranyér panasz esetén azonnal fájó, szúró, feszítő érzés jelentkezik és kézzel is könnyen kitapintható csomó alakul ki. Ennek oka, hogy a bőr alatt egy vérrög jön létre, és feszíti a bőrt, egészen addig, míg ki nem tágul annyira a bőr, hogy megszűnjön a feszítés.A belső aranyér betegség súlyosságától függően 4 stádiumra osztható.

  1. Az első stádiumban csak az enyhe vérzés jelentkezik, mely leginkább a wc papíron vehető észre.
  2. A második stádiumtól jelentkezhet fájdalom, viszketés, vérzés, váladékozás, idegentest érzés, komfortérzet vesztés és az aranyér előesése.
    A második stádiumban székelés közben az aranyér előesik, azaz kimozdul a végbélből, de dolgunk végeztével vissza is megy magától.
  3. A harmadik stádiumban az aranyér előesik, de magától nem megy vissza, kézzel kell visszahelyezni.
  4. A negyedik stádiumban lévő aranyér állandóan előesett állapotban van, és kézzel sem helyezhető vissza hosszabb ideig a végbélbe.Aranyér okai

Az aranyér panaszok kialakulásának okai közt élenjáró szerepet tölt be a helytelen életmód és táplálkozás. A mozgásszegény, ülő életmód, és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása kedvez az aranyér kialakulásának. A helytelen életmódból következően gyakran alakul ki túlsúly, mely fokozott hasűri nyomást okoz. A megnövekedett nyomás folyamatosan terheli a medence környékét, így az aranyereket is tágítja. A megnövekedett testsúly miatt gyakran alakul ki terhes nők esetében is a probléma.

A túlzott erőlködés, a fokozott fizikai megterhelés is okozhatja az aranyér kialakulását. Gyakran alakul ki szülés közben, vagy szülés után az aranyér a gyermek világra hozásával járó hatalmas megterhelés miatt. Szorulás miatt fellépő erőlködés hatására is létrejöhet, mely sokkal gyakoribb a nők esetében. Ezt gyakran az aranyér lelki okai néven ismerhetjük. A valóságban azonban a szorulás és a kemény széklet okozza.

A kötőszöveti gyengeség is befolyásolja az aranyér állapotát. Ötvenéves kor felett a szervezetben végbemenő hormonális változások miatt a kötőszövetek gyengülnek, és különösen nagy eséllyel alakulhat ki aranyér olyan 50 feletti nők esetében, akik hüvelyi úton szültek.Aranyér kezelése

Az aranyér kezelése minden esetben az életmódbeli szokások rendbetételén alapul. Az egészséges, rostban gazdag táplálkozás, a rendszeres, könnyed mozgás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel már önmagában is képes az enyhe aranyeres panaszok kezelésére. Az előrehaladottabb állapotban lévő aranyerek kezelése történhet gyógyszerekkel, kúpokkal, krémekkel, nem kimetszéses orvosi beavatkozásokkal (gumigyűrűzés, égetést stb.). A legvégső esetben, súlyos állapotban lévő aranyér esetében az aranyér műtét a megoldás, amelyet csak szükség esetén, másképp nem kezelhető aranyér esetén alkalmaznak.

Az aranyér betegség kialakulása könnyen megelőzhető, ha odafigyelünk táplálkozásunkra. Kerüljük a nehéz, zsíros, túlzottan fűszeres, cukros, feldolgozott élelmiszereket. Fogyasszunk sok rostot, nyers zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat és fogyasszunk kellő mennyiségű vizet.

 Mitől alakul ki az aranyér probléma és miért különösen veszélyeztetett az ötvenes korosztály?
Egészséges étrend

Napi 30 perc könnyed mozgással keringésünknek is jót teszünk, amely jó hatással van az aranyérre is, és a túlsúlytól is megszabadulhatunk. Ezzel nem csak az aranyerünknek, de egész szervezetünknek jót teszünk.

Aranyér okozta kellemetlenségek: Mitől alakul ki az aranyér probléma és miért különösen veszélyeztetett az ötvenes korosztály?
Aranyér okozta kellemetlenségek: Mitől alakul ki az aranyér probléma és miért különösen veszélyeztetett az ötvenes korosztály?