Miben segít neked a jobb agyféltekés rajzolás?

Jobb agyféltekés rajzolás

Miben segít neked a jobb agyféltekés rajzolás?

Miután a gyerekek felnőttek és kevesebb kötöttséget jelentenek az életünkben, felszabadul egy kis idő. Ezt az időt semmiképp sem szabad búslakodásra használni, sokkal inkább érdemes kihasználni és keresni egy olyan elfoglaltságot, ami azon túl, hogy szuper kikapcsolódás, még számos pozitív hatással is lehet az életünkre. Az egyik ilyen lehetőség a jobb agyféltekés rajzolás technikájának elsajátítása.

Mi is tulajdonképpen a jobb agyféltekés rajzolás?

A jobb agyféltekés rajzolás technikájának megálmodója Betty Edwards, amerikai rajztanár, festőművész és író. Könyvében ő írta le először, hogyha az ember képes elrugaszkodni a racionális, praktikus, logikus gondolkodástól (amiért többnyire a bal agyféltekénk felel) és a jobb agyféltekét használja (ami inkább a kreatív gondolkodásért, érzelmekért, képzelőerőért felel) a rajzolás során, akkor sokkal eredményesebb és élethűbb képet tud rajzolni.

Jobb agyféltekés rajzolás

A jobb agyféltekés rajzolás jótékony hatásai

A rajzolás minden emberrel szembe jön életében legalább egyszer: az iskolapadban. Van, aki egy életre megszereti a rajzolást, és persze olyan is akad, aki egyenesen megutálja az iskolás évek alatt. És vannak azok, akik e kettő között vannak valahol. Sem nem szeretik, sem nem utálják a rajzolást, egyszerűen csak úgy gondolják, nem elég tehetségesek a rajzoláshoz.

Akinek csak egy leheletnyi affinitása is van a rajzolás iránt, az képes elsajátítani a jobb agyféltekés rajzolás technikáját. Igen, még akkor is, ha eddig a pálcikaember is kihívást jelentett. A rajzolási technika finomodása mellett azonban még rengeteg pozitív hatása van az emberre ennek a módszernek. A továbbiakban ezekről a jótékony hatásokról írunk.

Rajzolással a depresszió ellen

A depresszió mára már népbetegséggé vált. Legyen az egy téli melankólia, vagy a gyerekek elköltözése miatt kialakult rossz hangulat, vagy egyszerűen csak a menopauza miatti letörtség érzése. Mindegy, mi a kiváltó ok, a lényeg, hogy tegyünk ellene. Erre legjobb módszer, ha nem a múlton töprengünk, vagy a jövő miatt szorongunk, hanem igyekszünk minél inkább a jelenben élni. Jobban mondva a jelent megélni a lehető legteljesebb módon.

Ebben segíthet a rajzolás. A jobb agyféltekés rajzolás közben a figyelmed lekerül a problémákról, segít koncentrálni, ezáltal teljes mértékben a jelenben tudsz maradni, az „itt és most”-tal tudsz foglalkozni. Nem mellesleg olyan sikerélményed lesz egy-egy kép magalkotása közben és után, hogy ebből elég erőt tudsz meríteni a mindennapi gondok leküzdésére, a depresszió elkerülésére.

A jobb agyféltekés rajzolás javítja a koncentrációt

Ahogy már fentebb is írtam, a jobb agyféltekés rajzolás közben megtanulsz fókuszálni, koncentrálni az adott dologra, amit rajzolsz. Ennek pedig van egy „mellékhatása”. Mégpedig az, hogy az élet más területein is javul majd a koncentrációd.

Stresszoldás és kikapcsolódás

Naponta szembekerülünk olyan szituációkkal, melyekből jó lenne szabadulni. Amikor úgy érezzük, kicsit jó lenne megpihenni, elvonulni és nem foglalkozni azzal, amivel abban a pillanatban muszáj. Az ilyen helyzetek elkerülhetetlenek és a legtöbb esetben nem is hátrálhatunk ki belőlük. Ezért csak utólag tudunk megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől, stressztől.

A stresszoldásra mindenkinek más módszere van, és más élethelyzetekben másféle stresszoldó technika válik be. Egy nyugtató zene, kedvenc könyvünk olvasása, forró fürdő, egy pohár finom bor vagy egy tábla csoki. Mind segíthet abban, hogy felszabadultabbak legyünk. És ebben segíthet a rajzolás is. Rajzolás közben kikapcsolódsz, magadra és az alkotásra figyelsz és kiengedheted a gőzt.

Jobb agyféltekés rajzolás
Jobb agyféltekés rajz

Kreativitás fejlesztés felső fokon

A kreativitás mindenkiben benne van, benned is. Bármikor felébresztheted és fejlesztheted saját kreativitásod, ami segít neked a mindennapi életben, a munkahelyeden és a magánéletedben egyaránt. Rengeteg módszert kitaláltak a kreativitás fejlesztésére. Ezek a módszerek mind a jobb agyféltekédet igyekeznek aktiválni. Így mondanom sem kell, hogy a jobb agyféltekés rajzolás módszerének az elsajátítása a legjobb, amit tehetsz kreativitásod fejlesztése érdekében.

A jobb agyféltekés rajzolás tanulható!

Ahhoz, hogy elsajátítsd a jobb agyféltekés rajzolás módszerét, nem kell semmiféle előképzettséggel rendelkezned. Ha tudsz írni és képes vagy vonalat húzni egy papírra, akkor már éppen elég tudással rendelkezel ahhoz, hogy te is belevágj az önfeledt rajzolásba. Egy jobb agyféltekés rajztanfolyam segít neked abban, hogy te is részesülj a rajzolás pozitív hatásaiban.