Miért is olyan jó kutyát tartani?

Miért is olyan jó kutyát tartani?

Miért is olyan jó kutyát tartani? (Ötven év felett is!)

A kutyatartás előnyeit napokon keresztül lehetne taglalni, amivel minden kutyás egyetért. Kutyánk feltétel nélküli szeretetével és állandó jelenlétével nem csak lelkünkre, hanem fizikai egészségünkre is elképesztő hatással van – utóbbit pedig bizony ma már kutatók is igen gyakran elemzik.

Nem is csoda, hiszen manapság a kutyatartás kultúrája egészen átalakult, sokkal inkább felértékelődött annak fontossága. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb okokat, hogy milyen pozitív hatásai vannak a kutyatartásnak az ötvenes korosztály részére.

A kutyatartás egészségügyi előnyei az ötvenes nők számára

Kezdjük talán az egészségügyi előnyökkel, hiszen ezek kutatásokkal bizonyítottak és kézzel foghatóak.

Szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentése

Mivel kutyánknak szüksége van a napi mozgásra, ezt vele együtt te is megkapod a napi séták által. Azt mindannyian tudjuk, hogy a mozgásszegény életmód és az ülőmunka milyen káros egészségügyi kockázatokkal jár akár rövid-, akár hosszútávon. Ezen egy kutya nagyon hamar változtat hiszen, ha magad miatt nem is kezdenél pozitív szokásokba, érte meg fogod tenni.

Ami pedig a legjobb benne, hogy egy idő után bizony élvezni is fogod azt! Sőt, hidd el, hogy egy-egy esős napon még hiányozni is fog a megszokott reggeli és délutáni kimozdulás.

A rendszeres mozgás a kutyával természetesen számos pozitív egészségügyi hatással jár, mint a megfelelő vérnyomás megtartása, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, valamint immunrendszerünk erősítése. Mindezek tehát szintén a kutyatartás hatására írhatók.

Miért is olyan jó kutyát tartani?
Miért is olyan jó kutyát tartani?

Mentális egészség

A fizikai egészségünk mellett továbbá bizony a mentális egészségünk megőrzése érdekében is elképesztően sokat jelent egy kutya a háznál. Egyrészt, kedvencünk állandó jelenléte képes a stresszt csökkenteni életünkben, ami azt gondolom, hogy kivétek nélkül mindenkinek jót tesz.

Emellett még ennél súlyosabb problémákra, akár a depressziós tünetekre is pozitívan hat. Ennek oka, hogy jelenlétük képes csökkenteni a kortizol, azaz stresszhormon szintet, valamint a boldogságot és szeretet érzést okozó oxitocin– és szerotonin szabadul fel szervezetünkben hatásukra.

Alvási minőség

A kutyatartás részben a megfelelő friss levegőn töltött idő és mozgás, részben a mentális egészség javulása miatt az alvásunk minőségét is jelentősen javítja. Ez még inkább jellemző azon kutyatartók esetében, akik kutyájukkal egy ágyban alszanak.

Ez utóbbi ugyan örök vitát eredményez, azonban mindenkinek az egyéni preferenciáira van bízva a döntés. Az azonban biztos, hogy már a kutatások igazolták a közös alvás jótékony hatásait.

A kutyatartás további előnyei

A fentiek mellett számos olyan pozitív hatása van a kutyatartásnak, melyek ugyan nem mérhetők és igazolhatók kutatással, azonban erejük ugyanolyan fontos.

Egyedüllét ellen

Kedvencünk társasága képes csökkenteni az egyedüllét érzését, tehát egyedül élők számára kimondottan javasolt lehet egy házi kedvenc beszerzése.

Emellett a feltétel nélküli szeretetük a magányosabb napokat is képes beragyogni és jobbá tenni. Ehhez kapcsolódóan pedig azt is sokan beismerik, hogy kutyájuk bizony remek hallgatóság, akikkel rendszeresen szoktak beszélgetni otthon.

Miért is olyan jó kutyát tartani?
Miért is olyan jó kutyát tartani?

Rendszert és célokat ad

Egyedül élők számára fontos az is, hogy a kutyatartás egyfajta rendszert ad napjainknak, és célokkal tölti meg azokat.

Mivel a kutyák számára fontos az állandóság, a kiszámíthatóság és a napi rutin, ezt mindenképpen ki kell majd alakítanod érte. Mindez azonban a gazdik számára is pozitív érzés, hiszen keretet ad a mindennapoknak.

A reggeli, valamint délutáni séta és etetés, a napközben játékkal töltött percek mind-mind megszokott rutinná alakulnak a hónapok és évek alatt.

Könnyebb ismerkedés

Ha nehezen tudunk barátkozni, magányosak vagyunk, vagy nem rendelkezünk elegendő önbizalommal, akkor egy kutya nagyszerű előnyökkel jár, hiszen a kutyatartás során új társaságokhoz csatlakozhatunk. A séták során gyakran lehet összeszokott kutyásokkal találkozni, akik mindig örülnek az új gazdiknak és kutyusoknak.

Az ismeretlenekkel történő könnyebb beszélgetés sokak számára szintén nagy segítséget jelent, főleg introvertált személyiség esetén. Emellett új helyeket is felfedezhettek együtt, legyen szó egy közeli parkról vagy kutyás kávézóról.

Összességében tehát számtalan olyan élethelyzetbe kerülhetsz kutyusoddal, amely által új embereket ismerhetsz meg.

Felelősségre nevel

Sok szülő vállal kutyust azért, hogy gyermeküket felelősségre nevelje. A kutyus etetése, a napi séták, valamint a nevelésük és a velük való játék mind-mind ezen felelősségi körbe tartozik.

Azonban mindez nem csak a gyerekek számára pozitív, hanem számunkra is sok esetben nagyon előnyös. Hiszen nem mind kezeljük ugyanúgy a kötelezettségeket, a felelősséget, valamint általánosságban a másokról való gondoskodást. Erre azonban egy kutya mind-mind megtanítja gazdáját, hiszen elengedhetetlen részei a kutyatartásnak.

Összegzés

A fenti lista ugyan a kutyatartók szemében talán viszonylag rövidke, hiszen számukra ezer oka van, amiért a kutyatartás az egyik legjobb dolog életükben.

Azonban már ennyiből is nagyon jól látszik, hogy egy házi kedvenc mind fizikai egészségünkre, mind mentális és lelki állapotunkra nagyszerű hatással van. Valamint, mindazt ilyen listával ki sem fejezhetjük, hogy milyen feltétel nélküli szeretetet és kötődést alakíthatunk ki négylábú társainkkal.

Karrier témájú cikkek

Divat, szépség témájú cikkek

Praktikus dolgok

Életmód