Diétás frankfurti leves
A frankfurti leves finom, gyorsan elkészül, és néhány változtatással olyan diétás, alakbarát étellé lehet varázsolni, amit fogyni vágyók és életmódváltók is bátran fogyaszthatnak. A diétás frankfurti leves készítéséhez az alapanyagokat kell jól megválogatni, és néhányat lecserélni.
A frankfurti leves fő alapanyaga a kelkáposzta, ami gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz például magnéziumot, ami a szervezet számára életfontosságú ásványi anyag, és mivel a szervezet nem tudja előállítani, ezért fontos magnéziumban gazdag ételeket fogyasztani, amik több pozitív hatásuk mellett, az álmatlanságot is segítik legyőzni. A kelkáposzta ezen kívül tartalmaz még kálciumot, ami a csontritkulást segít megelőzni, és gazdag A és C vitaminokban.
A frankfurti leves másik fő alapanyaga a virsli, a nevét is erről kapta. Fontos, hogy jó minőségű, magas hústartalommal rendelkező virslit használj, a frankfurti virsli és bécsi virsli is megfelelő.
A virsli adja a frankfurti leves jellegzetes ízét, de hogy a leves kevesebb kalóriát és zsírt tartalmazzon, ezért a diétás frankfurti levesben a virsli felét csirkemellel helyettesítjük.
A krumpli szintén egyik alap hozzávalója a hagyományos frankfurti levesnek, de mivel nem igazán diéta barát étel, a diétás frankfurti levesből kimarad, de helyettesíteni lehet más zöldséggel például zellerrel vagy sárgarépával.
Ezen kívül a diétás frankfurti leves habarása is diétás hozzávalókból készül, joghurtból és zabpehelylisztből.
Diétás frankfurti leves hozzávalók:
- 10 dkg frankfurti virsli
- 10 dkg csirkemell
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zabpehelyliszt
- 2 dl joghurt
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál majoranna
- 1/2 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál só
- 1 csipet bors
Diétás frankfurti leves elkészítése:
1.Kockázd fel a csirkemellet és sózd be.
2. Készítsd elő a többi alapanyagot is:
- karikázd fel a virslit
- aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát
- vágd ki a kelkáposzta torzsáját és csíkozd fel
3. Egy lábosban melegítsd fel az olajat, és pirítsd meg a virsli karikákat, majd vedd ki a virsliket a lábosból, egy papírtörlővel itasd le a felesleges olajat és tedd őket félre.
4. Tedd az olajba a vöröshagymát és párold üvegesre.
5. Add a fokhagymát és a csirkemellet vöröshagymához, és kevergetve pirítsd fehéredésig a csirkemellet.
6. Add a kelkáposztát a csirkemellhez, pirítsd le kicsit.
7. Add a káposztához a fűszereket pirospaprikát majorannát, köményt, sót, borsot, keverd össze.
8. Öntsd fel kb. 1,5 liter forró vízzel és főzd a diétás frankfurti levest kb. 10-12 percig közepes lángon, míg a kelkáposzta és a csirkemell meg nem puhulnak
9. A joghurtot keverd simára a zabpehelyliszttel, majd adj hozzá egy merőkanállal a levesből és keverd össze, majd öntsd a joghurtos habarást a diétás frankfurti leveshez és keverd össze.
10. Végül add a sült virsli karikákat a leveshez, és már kész is a diétás frankfurti leves!